Schatkamer van Fryslân

Sssstt…! In Tresoar fluistert de tijd

​In 2018 is Tresoar een belangrijk onderdeel van Leeuwarden/Fryslân 2018. Met het programma Lân fan Taal zijn we een jaar lang volop bezig met het vertellen van het verhaal van Friese cultuur en geschiedenis aan iedereen die het maar wil horen. Maar … we doen dat niet luidruchtig en opdringerig. Het opvallende motto voor 2018 is: Sssstt…! Hier fluistert de tijd

Zijn we dan misschien te bescheiden? Nee, we vinden dat we juist in het grote en drukke jaar 2018 duidelijk moeten maken wat wij in essentie zijn: een plek van reflectie, concentratie, kennis, studie; kortom, waar je ook vandaan komt, een plek waar je nadenkt over wie je bent en wat we zijn, individueel en collectief.

Gelukkig worden we in die reflectie en in dat nadenken geholpen door de tijd zelf, door alle stemmen uit heden en verleden die in Tresoar aanwezig zijn in documenten, films, foto's en boeken. Als je maar goed genoeg luistert dan hoor je al die stemmen die ons kunnen helpen om verder te gaan, met ideeën en gedachten en met wijze raad. Tresoar is precies wat Umberto Eco beschrijft in zijn beroemde roman De naam van de roos: 'het was dus de plaats van een lange, een eeuwenlange fluistering, van een onhoorbare dialoog tussen perkamenten, een levend ding, een vergaarplaats van niet door een menselijk brein te beheersen krachten, schatkamer van geheimen, ontsproten aan ontelbare breinen, geheimen die degenen die ze hadden geproduceerd of doorgegeven, hadden overleefd'.

Tresoar als schatkamer van ideeën en geheimen. In 2018 stellen we met onze tentoonstellingen en presentaties deze schatkamer open voor iedereen. In Tresoar fluistert de tijd en voor wie wil zien en luisteren zijn we een slijpsteen van gedachten, een bron van inspiratie en schoonheid en een herinneringsmachine op volle toeren.