Schatkamer van Fryslân

Tentoonstellingen

Nieuwe foto Tresoar.jpg

​​Tentoonstellingen

In 2018 is Tresoar een belangrijk onderdeel van Leeuwarden/Fryslân 2018. Met het programma Lân fan Taal zijn we een jaar lang volop bezig met het vertellen van het verhaal van Friese cultuur en geschiedenis aan iedereen die het maar wil horen. Maar … we doen dat niet luidruchtig en opdringerig. Het opvallende motto voor 2018 is: Sssstt…! Hier fluistert de tijd

Lees meer over het motto: Sssstt…! Hier fluistert de tijd >>>

Waar
Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
Gratis entree

Download hier een plattegrond van het Tresoar-gebouw

Wanneer
3 Februari t/m december 2018, tijdens de openingstijden van Tresoar

Partners
Tresoar, Provinsje Fryslân, KH2018, Fries Film Archief

Meer informatie: www.lanfantaal.frl


Op de 1ste verdieping

Reisbureau op maat.jpgHistorisch Reisbureau
Altijd al graag een kijkje in het leven van je Friese voorouders willen nemen? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar zijn ze geboren? Met wie trouwden ze? Wat voor beroep hadden ze? Bij het Historisch Reisbureau ontdek je het antwoord.
Schuif aan bij onze vrijwilligers en stel je eigen persoonlijke historische reisgids samen. Met dit document op zak kun je in de voetstappen van je voorouders treden, op zoek naar je 'roots'.

Neem bij het bezoek aan het Historisch Reisbureau gegevens over je familie mee, bij voorkeur namen van voorouders die voor 1933 zijn getrouwd en/of een naam van een voorouder met een geboortedatum van voor 1913. Houd er verder rekening mee dat geboorteakten pas na 100 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar openbaar zijn!
475px-Viglius_van_Aytta.jpgTentoonstelling: Viglius van Aytta (1507-1577), strateeg in een eeuw vol tegenstellingen
Viglius van Aytta is één van de ‘vensters op de geschiedenis’ in de Canon van Fryslân. Hij doet ons nadenken over de complexe 16e eeuw waarin Europa, de Nederlanden en Fryslân zo ingrijpend veranderden en waarin Viglius een zo vooraanstaande rol speelde. Viglius was jurist, humanist en staatsman en maakte een bliksemcarriere onder Karel V en Philips II. Hij was één van de machtigste Friezen in het Europa van zijn tijd. Maar wie kent hem nog? Alle reden om kennis te maken met ‘de grootste vergeten Fries’. De tentoonstelling is te zien t/m 6 januari in Tresoar.
visual poetry maat.jpgVisual poetry
Poëzieliefhebbers opgelet! In de studiezaal van Tresoar kun je het hele jaar genieten van poëzie-exposities met een Fries èn internationaal karakter. Een onderdeel daarvan zijn de zogenaamde 'poetry boosters': grote bewegende dichtinstallaties die de taal voor je ogen doen dansen.
Histobios op maat.jpgHistobios in Tresoar
Maak het jezelf gemakkelijk in één van de fluwelen rode bioscoopstoelen van onze Histobios en bekijk de hoogtepunten uit 100 jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van 'Leeuwarden op film', de 'Canon van de Friese filmgeschiedenis' en andere bijzondere beelden over de Friese cultuur, sport en literatuur. Er is een doorlopend filmprogramma te zien, dus je kunt altijd binnenwandelen.
PJ op maat.jpgTentoonstelling: Piter Jelles Troelstra
Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 's lands beroemdste revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook fervent dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de 'geluidsdouche' brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.
Quatrebras op maat.jpg​Quatrebras
Een bijzondere expositie over het experimentele literaire tijdschrift Quatrebras.

​Op de tweede verdieping

YDLLMLop maat.jpgDocumentaire: ‘Yn dit lânskip leit myn libben’
De opdracht voor filmmakers Halbe Piter Claus en Ismaël Lotz was duidelijk: maak een film over de Friese literatuur, maar dan wel in een actueel jasje. Het resultaat: 'Yn dit lânskip leit myn libben'. In deze documentaire, die doorlopend te zien is in de Gysbert Japicxzaal, nemen Friese schrijvers je mee in hun wereld. Ze vertellen over hun literaire voorbeelden, hun band met de Friese taal en met het Friese landschap.
Printkeunstop maat.jpgInterculturele print
Voor deze bijzondere internationale tentoonstelling werden boekkunstenaars, grafici en drukkers uit zeven landen uitgedaagd hun kunsten te tonen. Het resultaat is een brede variatie aan boekwerken in verschillende druktechnieken, van steendruk tot sjabloonprint. De kunstwerken zijn het hele jaar te zien op de omloop van de studiezaal bij Tresoar en bij Museum Joure.

​In de kelder

Topstikken op maat.jpgKelder
Daal af in de kelder, en laat je meevoeren terug in de tijd. Hier vind je de schatten van Tresoar. Hoor hoe eeuwenoude wetsteksten tot leven worden gewekt, of bekijk de topstukken uit het depot zoals de brief van de dienstplichtige militair Romke Zandstra aan zijn geliefde, de bebloede aantekeningen van de Friese stadhouder Willem Frederik, of de huwelijksakte van Rembrandt van Rijn.

​Andere activiteiten

CHRISTIAN_CLAUWERS-2018-Tresoar_2283-bewerkt-bewerkt.jpgTentoonstelling: Tabula Rasa
De dichter of kunstenaar zit voor zijn witte papier en opeens vallen er woorden en beelden. Waar komen die woorden en beelden vandaan? Uit de leegte? Zomaar? Begin je steeds weer met een schone lei? ​In de expositie Skjin Laai/Tabula Rasa verwoorden en verbeelden meer dan dertig dichters en kunstenaars hun begrip van leegte. Wat betekent leegte? Hoe maken zij leegte? Begint alles altijd weer opnieuw? Het resultaat is een rijke expositie met teksten, beelden en geluiden die ons als toeschouwer meenemen naar de individuele kunstenaars en hun wereld, maar ons ook confronteren met de existentiële vraag of alles met een schone lei weer kan beginnen. De expositie is te zien van 14 oktober t/m 16 december in Projectruimte, Hoofdstraat 17 in Beetsterzwaag.
Kofje spesjaal kofjekanne-1-01-01.jpeg

Kofje spesjaal/lunsjlêzingen

Elke vrijdagmiddag om half vier kun je in de publiekskantine van Tresoar onder het genot van een kop 'kofje spesjaal' meer te weten komen over stukken uit de collectie van Tresoar. Conservatoren vertellen over hùn topstuk, laten het zien en misschien mag je zelfs wel even voelen. Ook komen er in 2018 weer talloze interessante sprekers voorbij tijdens de wekelijkse lunchlezing, elke donderdagmiddag om half één. In de webagenda van Tresoar vind je actuele informatie.