Schatkamer van Fryslân

Tentoonstellingen

Nieuwe foto Tresoar.jpg

​​Tentoonstellingen

In 2018 is Tresoar een belangrijk onderdeel van Leeuwarden/Fryslân 2018. Met het programma Lân fan Taal zijn we een jaar lang volop bezig met het vertellen van het verhaal van Friese cultuur en geschiedenis aan iedereen die het maar wil horen. Maar … we doen dat niet luidruchtig en opdringerig. Het opvallende motto voor 2018 is: Sssstt…! Hier fluistert de tijd

Lees meer over het motto: Sssstt…! Hier fluistert de tijd >>>

Waar
Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
Gratis entree

Download hier een plattegrond van het Tresoar-gebouw

Wanneer
3 Februari t/m december 2018, tijdens de openingstijden van Tresoar

Partners
Tresoar, Provinsje Fryslân, KH2018, Fries Film Archief

Meer informatie: www.lanfantaal.frl


Op de 1ste verdieping

Reisbureau op maat.jpgHistorisch Reisbureau
Altijd al graag een kijkje in het leven van je Friese voorouders willen nemen? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar zijn ze geboren? Met wie trouwden ze? Wat voor beroep hadden ze? Bij het Historisch Reisbureau ontdek je het antwoord.
Schuif aan bij onze vrijwilligers en stel je eigen persoonlijke historische reisgids samen. Met dit document op zak kun je in de voetstappen van je voorouders treden, op zoek naar je 'roots'.

Neem bij het bezoek aan het Historisch Reisbureau gegevens over je familie mee, bij voorkeur namen van voorouders die voor 1933 zijn getrouwd en/of een naam van een voorouder met een geboortedatum van voor 1913. Houd er verder rekening mee dat geboorteakten pas na 100 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar openbaar zijn!
visual poetry maat.jpgVisual poetry
Poëzieliefhebbers opgelet! In de studiezaal van Tresoar kun je het hele jaar genieten van poëzie-exposities met een Fries èn internationaal karakter. Een onderdeel daarvan zijn de zogenaamde 'poetry boosters': grote bewegende dichtinstallaties die de taal voor je ogen doen dansen.
Treasure Wall op maat.jpgTreasure wall
De Treasure Wall geeft je een multimediaal voorproefje van wat je allemaal kunt tegenkomen in de archieven van Tresoar. Op speciaal ontworpen LED-schermen zie je bijvoorbeeld beelden voorbijkomen van het kaatsen, of van het Wad. Neem rustig de tijd om je zintuigen te verwennen. Ben je nieuwsgierig geworden? Over alle onderwerpen kun je meer vinden in onze depots en bibliotheek.
Histobios op maat.jpgHistobios in Tresoar
Maak het jezelf gemakkelijk in één van de fluwelen rode bioscoopstoelen van onze Histobios en bekijk de hoogtepunten uit 100 jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van 'Leeuwarden op film', de 'Canon van de Friese filmgeschiedenis' en andere bijzondere beelden over de Friese cultuur, sport en literatuur. Er is een doorlopend filmprogramma te zien, dus je kunt altijd binnenwandelen.
PJ op maat.jpgTentoonstelling: Piter Jelles Troelstra
Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 's lands beroemdste revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook fervent dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de 'geluidsdouche' brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.
Quatrebras op maat.jpg​Quatrebras
Een bijzondere expositie over het experimentele literaire tijdschrift Quatrebras.

​Op de tweede verdieping

YDLLMLop maat.jpgDocumentaire: ‘Yn dit lânskip leit myn libben’
De opdracht voor filmmakers Halbe Piter Claus en Ismaël Lotz was duidelijk: maak een film over de Friese literatuur, maar dan wel in een actueel jasje. Het resultaat: 'Yn dit lânskip leit myn libben'. In deze documentaire, die doorlopend te zien is in de Gysbert Japicxzaal, nemen Friese schrijvers je mee in hun wereld. Ze vertellen over hun literaire voorbeelden, hun band met de Friese taal en met het Friese landschap.
Printkeunstop maat.jpgInterculturele print
Voor deze bijzondere internationale tentoonstelling werden boekkunstenaars, grafici en drukkers uit zeven landen uitgedaagd hun kunsten te tonen. Het resultaat is een brede variatie aan boekwerken in verschillende druktechnieken, van steendruk tot sjabloonprint. De kunstwerken zijn het hele jaar te zien op de omloop van de studiezaal bij Tresoar en bij Museum Joure.

​In de kelder

Topstikken op maat.jpgKelder
Daal af in de kelder, en laat je meevoeren terug in de tijd. Hier vind je de schatten van Tresoar. Hoor hoe eeuwenoude wetsteksten tot leven worden gewekt, of bekijk de topstukken uit het depot zoals de brief van de dienstplichtige militair Romke Zandstra aan zijn geliefde, de bebloede aantekeningen van de Friese stadhouder Willem Frederik, of de huwelijksakte van Rembrandt van Rijn.

​Andere activiteiten

Lan fan latyn op maat.jpgTentoonstelling: Latijn in de Franeker universiteitsbibliotheek
Van 9 juni tot en met 3 november is in Museum Martena de tentoonstelling Land van Latijn, de Franeker universiteit als spiegel van Europa te zien. De tentoonstelling is een coproductie van Tresoar en Museum Martena. Lees meer.
Kofje spesjaal kofjekanne-1-01-01.jpeg

Kofje spesjaal/lunsjlêzingen

Elke vrijdagmiddag om half vier kun je in de publiekskantine van Tresoar onder het genot van een kop 'kofje spesjaal' meer te weten komen over stukken uit de collectie van Tresoar. Conservatoren vertellen over hùn topstuk, laten het zien en misschien mag je zelfs wel even voelen. Ook komen er in 2018 weer talloze interessante sprekers voorbij tijdens de wekelijkse lunchlezing, elke donderdagmiddag om half één. In de webagenda van Tresoar vind je actuele informatie.