Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Het moederhuis: Zeeuwse theatervoorstelling over Friese vroedvrouw

14-04-2018 - 15-04-2018

Er komt een bijzondere theatervoorstelling bij Tresoar! Theatergezelschap De Zeeuwse Komedie uit Vlissingen komt exclusief voor Tresoar naar Leeuwarden voor twee voorstellingen: zaterdag 14 en zondag 15 april.

De Friese doopsgezinde Fokje Pasma (1865 – 1956) werd na haar verkering met Pieter Jelles Troelstra verloskundige en kwam in Zeeland terecht. In Vlissingen richtte zij aan het begin van de Eerste Wereldoorlog Het Moederhuis op, voor gevluchte (hoog)zwangere Belgische vrouwen en meisjes. Daar hielp ze bij de bevalling van de kinderen.

Maar ze doet nog meer. Geleid door haar geloof: Leven met liefde. Zonder wapens. Ze is zeer tegen deze oorlog en probeert op haar manier te ‘helpen’ tegen de overheersing van de Pruisen. Als er plotseling in Londen gedetailleerde gegevens opduiken van het pronkstuk van de Duitse marine, de onderzeeër UB-30, loopt de neutraliteit van Nederland gevaar. Dan leiden er sporen van deze spionage naar het Moederhuis van Fokje en komt ze voor de hartverscheurende keus te staan: principes of praktijk; moraal of overleven….

Rens Schot, toneelschrijver en regisseur in Vlissingen heeft diepgravend onderzoek verricht voor deze voorstelling, ondersteund door veel documentatie van Bertus Mulder.

De rol van Fokje wordt gespeeld door Diane Nijweide, die van 1975 tot 1985 in Friesland woonde en werkte en sinds 2014 in Zeeland woont.

Wanneer: zaterdag 14 april om 20.00 uur en zondag 15 april om 14.30 uur.
Een kaart kost € 15,00. Vrienden van Tresoar betalen € 12,50. Kaarten zijn te bestellen via info@tresoar.nl.

 
16  MOEDERHUIS scènefoto 1.jpg
Foto's: Diane Nijweide als Fokje Pasma en Ron van der Schelde als verslaggever.
Fotograaf: Bram van Belzen.