Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Lezing Ron Blom: Arbeiders- en soldatenraden in Leeuwarden en Friesland

05-10-2017 19:30-21:00
Een lezing door Ron Blom, stadsarchivaris van Amsterdam: Arbeiders- en soldatenraden in Leeuwarden en Friesland: dienstweigeraars, anarchisten en communisten in de ban van de revolutie.
 

De radicale socialistische en anarchistische beweging richtte aan het eind van de Eerste Wereldoorlog soldaten- en arbeidersraden op (naar het voorbeeld in Rusland en Duitsland). Plaatselijke activisten startten een Leeuwarder arbeiders- en soldatenraad die deel uitmaakte van de Friese Arbeiders- en Soldatenraad. Aan bod zullen komen de betrokken afdelingen van de Internationale Anti-Militaristische Vereniging (IAMV), de lokale anarchisten en de plaatselijke communistische groep. Dit alles tegen de achtergrond van de toenemende mobilisatiemoeheid gedurende de Eerste Wereldoorlog en de groeiende populariteit van het Dienstweigeringsmanifest. Bovendien liet men zich daarbij inspireren door de Russische Revolutie van honderd jaar geleden. Zelfs socialistenleider Troelstra raakt in november 1918 in de ban van het revolutievirus. De plaatselijke autoriteiten hielden deze onruststokers angstvallig in de gaten.
 
Ron Blom is werkzaam bij het Stadsarchief Amsterdam en publiceerde onlangs zijn boek: De oorlog, voor het volk een tragedie. De Provinciale Arbeiders- en Soldatenraad tijdens de Eerste Wereldoorlog in Friesland. Voor en na de lezing is het mogelijk het boek te kopen. De prijs bedraagt 17 euro.

Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van Maand van de Geschiedenis.

Plaats:        Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
Aanvang:    19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur
Prijs:          € 5.00 (inclusief koffie/thee)

Opgave per e-mail bij info@tresoar.nl of telefonisch: 058-7890740 of 7890792

boek Ron Blom.jpgRon Blom.jpg