Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Museum Universiteit - Viglius van Aytta: de grootste vergeten Fries

07-10-2018 11:30-12:30

Deze lezing is volgeboekt.

Viglius van Aytta (1507-1577) is een goede kandidaat voor de titel 'grootste Fries aller tijden'. Toch krijgt hij in de meeste geschiedenisboeken maar weinig aandacht. Waarom? Dat vertelt historicus Josse Pietersma tijdens de Museum Universiteit op zondag 7 oktober, georganiseerd door RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar.

​In deze lezing maak je kennis met de tomeloos ambitieuze Viglius. U ontdekt waarom hij vergeten is en waarom hij tóch een van de grootste Friezen aller tijden is. Viglius komt van de stins Barrahûs bij Wirdum. Al op jonge leeftijd komt hij in contact met het humanisme. Na zijn vooropleiding aan de kapittelschool in Deventer studeert hij in Leuven. Daarna reist hij voor studie en onderzoek heel Europa door. Viglius raakt bevriend met Erasmus en andere belangrijke humanisten. Hij wordt hoogleraar en een glansrijke carrière in de wetenschap ligt voor hem in het verschiet.

Dromen van status en rijkdom

Naast een naam in de wetenschap droomt hij voor zichzelf en zijn familie ook van maatschappelijke status en rijkdom. Daarom richt hij zich op de politiek. Viglius wordt president van de Geheime Raad; het belangrijkste overheidsorgaan in de Nederlanden. Hij wordt adviseur van de landvoogdes, van Karel V en van Filips II.

Als kanselier van de Orde van het Gulden Vlies en provoost van de Sint Bavo in Gent bezorgt Viglius zijn familieleden belangrijke politieke posities. In Leuven sticht hij een college voor Friese studenten en in Swichum een gasthuis. Maar Viglius heeft de tijd niet mee. Ondanks al zijn inspanningen raakt hij na zijn dood in de vergetelheid.

Over Josse Pietersma

Pietersma studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij specialiseerde zich in Middeleeuwse geschiedenis en filmanalyse. Als zelfstandig onderzoeker werkt hij aan tentoonstellingen, televisieprogramma's en publicaties. Josse Pietersma schreef een stripscenario over de Vijfde Kruistocht (getekend door Roelof Wijtsma), die dit najaar in de Leeuwarder Courant verschijnt. Met tentoonstellingsmaker Hanneke Heerema werkt Pietersma momenteel voor Tresoar aan een tentoonstelling over het leven van Viglius van Aytta.

Details

Datum: zondag 7 oktober 2018
Tijd: 11.30 – 12.30 uur
Locatie: Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
De lezing is inmiddels volgeboekt, reserveren is helaas niet meer mogelijk.

Josse Pietersma.jpg
Josse Pietersma