Schatkamer van Fryslân

Zoekinstructie

​​​​De nieuwe zoekbalk van Tresoar

Met de nieuwe zoekbalk van Tresoar zoek je via één zoekopdracht door meerdere bronnen tegelijk, zoals bibliotheek, digitale collectie (afbeeldingen), archieven of genealogische bronnen. Je zoekt in Collectie Tresoar in plaats van in afzonderlijke bronnen. Met deze manier van zoeken ontdek je boeken, foto’s of documenten uit de Collectie Tresoar (en nog een aantal extra bronnen zoals de Krantenbank) die je anders nooit had gevonden als je alleen in een enkele bron had gezocht. Vanuit bijna elk zoekresultaat kun je doorklikken naar de achterliggende bron zoals de bibliotheekcatalogus.

​1. Z​oeken in Collectie Tresoar
Dit doe je met de nieuwe zoekbalk van Tresoar die je bovenaan elke pagina op de website aantreft. Je kunt ook zoeken via ‘Onderzoeken’. Hier tref je vier tabbladen:

  • ​Alles: je zoekt met één zoekopdracht door meerdere bronnen tegelijk, zoals bibliotheek, digitale collectie, archieven of genealogische bronnen.
  • Afbeeldingen: je zoekt door afbeeldingen uit meerdere bronnen
  • Verhalen: je zoekt door Verhalen die zijn gepubliceerd op deze website. Deze Verhalen zijn gemaakt door gebruikers van de website van Tresoar, met behulp van de collectie van Tresoar of met eigen bestanden.
  • Tresoar: je zoekt  binnen de website van Tresoar, zoals Nieuws- en Agendaberichten of informatie over Tresoar.​ Een overzicht van alle bronnen vind je hier.

2. De website zoekt 'breed'
Niet alleen het exacte woord wordt meegenomen in de zoekactie, maar ook verbuigingen ervan en samenstellingen ermee. Voorbeeld: als je op 'fiets' zoekt, vindt de website ook 'fietst', 'fietsen', 'gefietst', 'waterfiets', 'fyts', etc. Natuurlijk komen de resultaten die exact voldoen aan je zoekvraag wel eerder in de resultatenlijst dan de niet-exacte resultaten.

3. Gebruik dubbele aanhalingstekens “ … “
Door gebruik te maken van dubbele aanhalingstekens krijg je alleen de treffers waar exact de woorden in voor komen, en dus geen afgeleiden, zoals ‘fyts’ bij een zoekterm op ‘fiets’. Echter, deze woorden (exact) hoeven niet per se ook naast elkaar te staan.

4. Gebruik  AND - OR - NOT (Booleaanse zoekoperatoren)
De website ondersteunt de Booleaanse operatoren AND, OR, NOT. Een zoekactie kan er uit zien als: harry NOT potter NOT mulisch

  • met AND zoek je op beide zoektermen
  • met OR zoek je op één van beide zoektermen
  • met NOT komt de zoekterm achter NOT niet voor in de zoekresulaten.
    Het is mogelijk verschillende Booleaanse zoekoperatoren te combineren, zoals: harry AND potter NOT mulisch. Bedenk wel: schrijf AND  OR  NOT altijd met hoofdletters en gebruik spaties rond de Booleaanse zoekoperatoren.​​​

​5. Gevonden treffers kun je ‘verfijnen’. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om verder te zoeken in een bepaalde bron, zoals ‘bibliotheek’ of in de ‘genealogische bronnen’. Of alleen in zoekresultaten uit een bepaald jaar. Of alleen foto’s. De mogelijkheden zijn legio.

6. De genealogische bronnen  hebben een vast blokje op de homepage ‘Zoeken naar voorouders’.

7. ​Wil je echter heel gericht literatuuronderzoek of voorouderonderzoek verrichten? Dan kun je ervoor kiezen te zoeken rechtstreeks in een van deze bronnen. Je hebt dan niet de voordelen die het zoeken via de nieuwe zoekbalk van Tresoar biedt, zoals het toevoegen van een zoekresultaat aan Mijn Depot naar of het reageren op zoekresultaten (zie Wat is Mijn Tresoar en wat kun je ermee?). Deze bronnen bieden ook mogelijkheden aan voor geavanceerd zoeken. Je vindt de bronnen bij Links.

Heb je meer hulp nodig? Neem dan contact op met Tresoar.