Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Lân fan Taal (Land van taal)

15-04-2016 -
Het eerste publiekscentrum voor meertaligheid ter wereld  'Lân fan Taal' zal in Leeuwarden een plek krijgen. Een plek waar je taal in de breedste zin van het woord kunt ervaren. Waar je wordt aangesproken op persoonlijke geschiedenis en beleving.

Lân fan Taal is een belangrijk en doorlopend onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Vele instituten en personen in Fryslân en (ver) daarbuiten werken samen om minderheidstalen een toekomst te geven. Tresoar is één van de partners. Het kenniscentrum, de inbreng van deelnemers en de taalexpo – in een nieuw, aantrekkelijk gebouw – blijven na 2018 bestaan. Het programma over meertaligheid zal zich voor een deel concentreren in Leeuwarden maar omvat heel Fryslân. Lân fan Taal komt op het Oldehoofsterkerkhof en blijft na 2018 bestaan. De provincie Fryslân is de opdrachtgever van dit project.

Het gebouw van Tresoar zal voor 2018 omgetoverd worden tot letterenpaviljoen waar bezoekers  belangrijke hoogtepunten uit de Friese literatuur kunnen bekijken. Ook komt er een historisch reisbureau, speciaal voor gasten van buiten de provincie maar met Friese roots. Een plek waar mensen hun Friese verleden kunnen terugvinden.

Naast het gebouw op het plein komt er in de Prinsentuin onder meer een talentuin en een talenpaviljoen, voor het Historisch Centrum Leeuwarden wordt in de aanloop naar 2018 een speciaal kunstwerk opgebouwd onder de naam DNA van Leeuwarden. Er wordt ook gewerkt aan de Lân fan Taal Karavaan: een reizend, uiteenlopend taalfestival door de provincie. Voor scholen komt een educatief programma en online wordt de verbinding gelegd tussen alle kleine en minderheidstalen.

Lân fan Taal is een samenwerking tussen diverse instituten en individuen uit Fryslân en (ver) daarbuiten. Betrokken zijn onder meer Afûk, Tresoar, Rijksuniversiteit Groningen, Historisch Centrum Leeuwarden, Omrop Fryslân en de Fryske Akademy.

Meer weten? http://lanfantaal.frl/