Schatkamer van Fryslân

Tentoonstellingen

Welkom terug bij Tresoar! Vanaf dinsdag 2 juni kun je weer bij ons terecht om archiefstukken te bestuderen, onze tentoonstellingen te bekijken en in alle rust te studeren. Onze tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk (max. 5 personen tegelijk). Wel graag eerst even melden bij de balie. Voor het gebruikmaken van een studie-/onderzoeksplek op de studiezaal vragen we je een reservering te maken. Alle informatie over de voorzorgsmaatregelen die wij hierbij treffen en hoe je alvast een plekje kunt reserveren vind je hier.
Obe en het Historisch Reisbureau blijven vooralsnog gesloten.

De tentoonstellingen in Tresoar zijn van maandag t/m vrijdag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang gratis.'Wy kinne der noch wol ien by ha'
De opvang van Joodse kinderen in Fryslân​

Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden honderden Joodse kinderen naar Fryslân gesmokkeld om onder te duiken. In de tentoonstelling Wy kinne der noch wol ien by ha worden de verhalen verteld van 17 van deze kinderen en hun Friese helpers. De tentoonstelling is te zien vanaf 29 februari in de expositieruimte van Tresoar.

Lees meer >>>

Reisbureau op maat.jpgHistorisch Reisbureau (gesloten)
Altijd al graag een kijkje in het leven van je Friese voorouders willen nemen? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar zijn ze geboren? Met wie trouwden ze? Wat voor beroep hadden ze? Bij het Historisch Reisbureau ontdek je het antwoord. Medewerkers helpen je op weg en geven je tips en trucs om verder in je eigen verleden te spitten. Lees meer.


Histobios op maat.jpgHistobios in Tresoar
Maak het jezelf gemakkelijk in één van de fluwelen rode bioscoopstoelen van onze Histobios en bekijk de hoogtepunten uit 100 jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van 'Leeuwarden op film', de 'Canon van de Friese filmgeschiedenis' en andere bijzondere beelden over de Friese cultuur, sport en literatuur. Er is een doorlopend filmprogramma te zien, dus je kunt altijd binnenwandelen.
PJ op maat.jpgTentoonstelling: Piter Jelles Troelstra
Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 's lands beroemdste revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook fervent dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de 'geluidsdouche' brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.