Schatkamer van Fryslân

Tentoonstellingen

Wil je een tentoonstelling komen bekijken? Je hoeft vooraf niet te reserveren. Wel graag even melden bij de balie dat  je voor een tentoonstelling komt (i.v.m. coronamaatregelen). Voor het gebruikmaken van een studie-/onderzoeksplek op de studiezaal of voor een bezoek aan het Historisch Reisbureau is reserveren wel nodig. Als gevolg van de aangescherpte COVID-19 maatregelen zijn Obe en het Historisch Reisbureau voorlopig gesloten.

De tentoonstellingen in Tresoar zijn van maandag t/m vrijdag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang gratis. Kijk hier voor de openingstijden van Obe.Fryske skatten yn it grien

Stinzenflora en states in Fryslân

Ieder voorjaar is het een prachtig gezicht: de tuinen en parken van Friese states staan bomvol bloeiende stinzenplanten. Een ware kleurenexplosie die de eens zo luisterrijke states doet opbloeien. De relatie tussen stinzenflora en states is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Hoe is deze relatie tot stand gekomen, en wat is er zo uniek aan? Tijdens de tentoonstelling 'Fryske skatten yn it grien' (Friese schatten in het groen), die vanaf 13 juli bij Tresoar te zien is, kom je alles te weten over deze twee uitzonderlijke Friese fenomenen: stinzenflora en states.

Lees meer >>>campagnebeeld_Frieslevenderfgoed_600px_RGB.jpg

'Fries levend erfgoed, fan Wâldbean oant Wetterhoun' (Gesloten)

Een tentoonstelling over vergeten Friese landbouwgewassen, fruitsoorten en dieren

Friese landbouwgewassen, fruitsoorten en dieren staan centraal in de nieuwe tentoonstelling 'Fries levend erfgoed, fan Wâldbean oant Wetterhoun'. Vanaf 14 augustus t/m 18 oktober 2020 te zien in Obe. Juist in deze tijd waarin steeds meer aandacht is voor lokaal verbouwd en geproduceerd eten, past de tentoonstelling goed. Het is nog nooit zo druk geweest op de volkstuin, het wildplukken is in opkomst. De belangstelling voor waar ons eten vandaan komt wordt steeds groter. In deze beeldende tentoonstelling wordt het verhaal van Fries levend erfgoed op creatieve, levendige en inspirerende wijze verteld.

Een wereld gaat voor je open: van appels tot peren, van rabarber tot pruimen, van bonen tot erwten en wat te denken van allerlei soorten aardappelen, naast Bintsje ook Burmania, Carina en Kike. En dan nog alles wat op de velden groeit en bloeit zoals koolzaad, hop, hennep, vlas, tarwe, haver en rogge. Deze rijkdom en meer is te zien in de tentoonstelling. Vele soorten zijn min of meer wat in de vergetelheid geraakt, maar uitgespeeld zijn ze niet. Het  onderwerp is actueel en populairder dan ooit door de komst van gemeenschappelijke buurt- en dorpstuinen, biologische groentetassen op bestelling, ruihandel en les in biologisch koken. 

In de tentoonstelling 'Fries levend erfgoed, fan Wâldbean oant Wetterhoun' loop je rond in een oase van Friese fruitbomen en vazen met zaadjes en foto's van allerlei soorten gewassen. Enkel de namen van de soorten zijn al poëtisch en zeggen vaak wat over de komaf of kleur. Zo is er een Berltsumer gieltsje en een Menamer rûne wite readkop. Literaire citaten, spreekwoorden, gedichten, een filmdocumentaire en schilderijen van dierenrassen zoals de Wetterhoun en de Friese Stabij spreken tot je verbeelding en laten je op een andere manier kennismaken met zeldzaam Fries levend erfgoed. En voor wie zelf aan de slag wil gaan met Friese gewassen zijn er zaden te koop of te ruilen in de zadenbibliotheek. 

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van Obe, het podium voor literatuur, kunst en taal op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Reserveren is niet nodig. 

'Fries levend erfgoed, fan Wâldbean oant Wetterhoun' is een initiatief van Platform Friese rassen en gewassen en in samenwerking met Tresoar. Het ontwerp van de tentoonstelling is in handen van tuinarchitect Nico Kloppenborg en ontwerpbureau BWH.


'Besiele troch Fryslân'

9 oktober 2020 t/m 28 februari 2021

Na een geslaagde expositie 4 jaar geleden met 'Besiele troch Alma-Tadema', is het nu tijd voor een nieuwe expositie. Voor deze bijzondere expositie laten 30 kunstenaars van FRIA, de beroepsvereniging beeldend kunstenaars in Noord-Nederland, zich inspireren door Fryslân zelf. Ze hebben zich laten verleiden door de landschappen, kerkjes, mensen, het wad, de luchten, feestjes, bloemen, het licht, de kleuren, vergankelijkheid en schoonheid… 

De verscheidenheid aan disciplines waarbinnen gewerkt wordt is groot; schilderijen, tekeningen, etsen, fotografie, sieraden, textielkunst en objecten. Daardoor is het ook een gevarieerde expositie. Wees welkom! Kijk hier voor de deelnemende kunstenaars >>>

Deze expositie is te bekijken in Tresoar tijdens onze openingstijden. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wel graag even melden bij de balie.
Reisbureau op maat.jpg

Historisch Reisbureau (Gesloten)


Altijd al graag een kijkje in het leven van je Friese voorouders willen nemen? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar zijn ze geboren? Met wie trouwden ze? Wat voor beroep hadden ze? Bij het Historisch Reisbureau ontdek je het antwoord. Medewerkers helpen je op weg en geven je tips en trucs om verder in je eigen verleden te spitten. Lees meer.


Histobios op maat.jpg

Histobios in Tresoar (gesloten)


Maak het jezelf gemakkelijk in één van de fluwelen rode bioscoopstoelen van onze Histobios en bekijk de hoogtepunten uit 100 jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van 'Leeuwarden op film', de 'Canon van de Friese filmgeschiedenis' en andere bijzondere beelden over de Friese cultuur, sport en literatuur. Er is een doorlopend filmprogramma te zien, dus je kunt altijd binnenwandelen.
PJ op maat.jpg

Tentoonstelling: Piter Jelles Troelstra

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 's lands beroemdste revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook fervent dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de 'geluidsdouche' brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.