Schatkamer van Fryslân

Tentoonstellingen

Wil je een tentoonstelling komen bekijken? Je hoeft vooraf niet te reserveren. Wel graag even melden bij de balie dat  je voor een tentoonstelling komt (i.v.m. coronamaatregelen). Voor het gebruikmaken van een studie-/onderzoeksplek op de studiezaal is reserveren wel nodig. Het Historisch Reisbureau is helaas gesloten.

De tentoonstellingen in Tresoar zijn van maandag t/m vrijdag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang gratis. Kijk hier voor de openingstijden van Obe.Fryske skatten yn it grien

Stinzenflora en states in Fryslân

Ieder voorjaar is het een prachtig gezicht: de tuinen en parken van Friese states staan bomvol bloeiende stinzenplanten. Een ware kleurenexplosie die de eens zo luisterrijke states doet opbloeien. De relatie tussen stinzenflora en states is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Hoe is deze relatie tot stand gekomen, en wat is er zo uniek aan? Tijdens de tentoonstelling 'Fryske skatten yn it grien' (Friese schatten in het groen), die vanaf 13 juli bij Tresoar te zien is, kom je alles te weten over deze twee uitzonderlijke Friese fenomenen: stinzenflora en states.

Lees meer >>>
Fries levend erfgoed. Fan wâldbean oant wetterhounoun

Vergeten Friese landbouwgewassen, fruitsoorten en dieren

Vanaf 14 augustus t/m 18 oktober is in Obe de tentoonstelling 'Fries levend erfgoed. Fan wâldbean oant wetterhoun' te zien. In deze tentoonstelling ontdek je hoe Friese landbouwgewassen, fruitsoorten en dieren dreigen te verdwijnen omdat ze niet meer passen in de hedendaagse wijze van landbouw bedrijven. Ze hebben het moeilijk, maar helemaal uitgespeeld zijn ze nog niet. Gelukkig maar, want ze zijn van grote waarde voor mens en natuur. Prachtige literaire citaten, spreekwoorden, gedichten, schilderijen en een filmdocumentaire spreken tot je verbeelding en laten je op een andere manier kennismaken met zeldzaam Fries levend erfgoed. Een groene oase van Friese fruitbomen die prachtig kleuren en geuren en honderden vazen met daarin zaden van allerlei soorten gewassen zullen je groene vingers doen kriebelen. Maar goed dat er zaden te koop zijn en zelfs gratis mee te nemen uit eigen zadenbibliotheek.

De tentoonstelling is een initiatief van Platform Friese rassen en gewassen en in samenwerking met Tresoar.

'Wy kinne der noch wol ien by ha'

De opvang van Joodse kinderen in Fryslân​

Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden honderden Joodse kinderen naar Fryslân gesmokkeld om onder te duiken. In de tentoonstelling Wy kinne der noch wol ien by ha worden de verhalen verteld van 17 van deze kinderen en hun Friese helpers. De tentoonstelling is te zien vanaf 29 februari in de expositieruimte van Tresoar.

Lees meer >>>
Reisbureau op maat.jpg

Historisch Reisbureau (gesloten)


Altijd al graag een kijkje in het leven van je Friese voorouders willen nemen? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar zijn ze geboren? Met wie trouwden ze? Wat voor beroep hadden ze? Bij het Historisch Reisbureau ontdek je het antwoord. Medewerkers helpen je op weg en geven je tips en trucs om verder in je eigen verleden te spitten. Lees meer.


Histobios op maat.jpg

Histobios in Tresoar

Maak het jezelf gemakkelijk in één van de fluwelen rode bioscoopstoelen van onze Histobios en bekijk de hoogtepunten uit 100 jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van 'Leeuwarden op film', de 'Canon van de Friese filmgeschiedenis' en andere bijzondere beelden over de Friese cultuur, sport en literatuur. Er is een doorlopend filmprogramma te zien, dus je kunt altijd binnenwandelen.
PJ op maat.jpg

Tentoonstelling: Piter Jelles Troelstra

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 's lands beroemdste revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook fervent dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de 'geluidsdouche' brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.