Schatkamer van Fryslân

TentoonstellingenOp de 1ste verdieping

Reisbureau op maat.jpgHistorisch Reisbureau
Altijd al graag een kijkje in het leven van je Friese voorouders willen nemen? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar zijn ze geboren? Met wie trouwden ze? Wat voor beroep hadden ze? Bij het Historisch Reisbureau ontdek je het antwoord. Medewerkers helpen je op weg en geven je tips en trucs om verder in je eigen verleden te spitten.


Met behulp van de nieuw ontwikkelde online Roots Guide stel je een persoonlijke historische reisgids samen om zo letterlijk in de voetstappen van je voorouders te treden. Benieuwd? Kom dan langs bij Tresoar. Het Reisbureau is geopend tijdens onze openingstijden met uitzondering van de avonduren.

Neem bij het bezoek aan het Historisch Reisbureau gegevens over je familie mee, bij voorkeur namen van voorouders die voor 1933 zijn getrouwd en/of een naam van een voorouder met een geboortedatum van voor 1913. Houd er verder rekening mee dat geboorteakten pas na 100 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar openbaar zijn!


visual poetry maat.jpgVisual poetry
Poëzieliefhebbers opgelet! In de studiezaal van Tresoar kun je het hele jaar genieten van poëzie-exposities met een Fries èn internationaal karakter. Een onderdeel daarvan zijn de zogenaamde 'poetry boosters': grote bewegende dichtinstallaties die de taal voor je ogen doen dansen.
Histobios op maat.jpgHistobios in Tresoar
Maak het jezelf gemakkelijk in één van de fluwelen rode bioscoopstoelen van onze Histobios en bekijk de hoogtepunten uit 100 jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van 'Leeuwarden op film', de 'Canon van de Friese filmgeschiedenis' en andere bijzondere beelden over de Friese cultuur, sport en literatuur. Er is een doorlopend filmprogramma te zien, dus je kunt altijd binnenwandelen.
PJ op maat.jpgTentoonstelling: Piter Jelles Troelstra
Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 's lands beroemdste revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook fervent dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de 'geluidsdouche' brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.
Quatrebras op maat.jpg​Quatrebras
Een bijzondere expositie over het experimentele literaire tijdschrift Quatrebras.

​Op de tweede verdieping

YDLLMLop maat.jpgDocumentaire: ‘Yn dit lânskip leit myn libben’
De opdracht voor filmmakers Halbe Piter Claus en Ismaël Lotz was duidelijk: maak een film over de Friese literatuur, maar dan wel in een actueel jasje. Het resultaat: 'Yn dit lânskip leit myn libben'. In deze documentaire, die doorlopend te zien is in de Gysbert Japicxzaal, nemen Friese schrijvers je mee in hun wereld. Ze vertellen over hun literaire voorbeelden, hun band met de Friese taal en met het Friese landschap.
Printkeunstop maat.jpgInterculturele print
Voor deze bijzondere internationale tentoonstelling werden boekkunstenaars, grafici en drukkers uit zeven landen uitgedaagd hun kunsten te tonen. Het resultaat is een brede variatie aan boekwerken in verschillende druktechnieken, van steendruk tot sjabloonprint. De kunstwerken zijn het hele jaar te zien op de omloop van de studiezaal bij Tresoar en bij Museum Joure.