Schatkamer van Fryslân

Tentoonstellingen

Tresoar en Obe zijn tot en met 6 april gesloten naar aanleiding van de nieuwe maatregelen tegen corona die op 15 maart zijn afgegeven.

De tentoonstellingen in Tresoar zijn dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Obe is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In beide gevallen is de toegang gratis.'Wy kinne der noch wol ien by ha'
De opvang van Joodse kinderen in Fryslân​

Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden honderden Joodse kinderen naar Fryslân gesmokkeld om onder te duiken. In de tentoonstelling Wy kinne der noch wol ien by ha worden de verhalen verteld van 17 van deze kinderen en hun Friese helpers. De tentoonstelling is te zien vanaf 29 februari in de expositieruimte van Tresoar.

Lees meer >>>
TOBEJMdV-DiGi Sirkwy 723 x 723 pixels 001.jpg'Uneinige beweging': tentoonstelling over het leven en werk van kunstenaar JanMurk de Vries

Van 25 januari 2020 t/m 5 april 2020 is in Obe de tentoonstelling 'Uneinige beweging' te zien, over het werk en leven van schilder en plastiek- en glaskunstenaar JanMurk de Vries.

In elk werk van JanMurk de Vries (1919-2015) zit beweging: lange uitgezette lijnen in het brede landschap; de beweging van het tij; takken, handen die naar omhoog reiken; de verhouding tussen mens en natuur, in het zoeken van de mens in de kosmos en in de bewogen mens tot zijn omgeving. Dit thema staat centraal in de tentoonstelling 'Uneinige beweging'.

In deze tentoonstelling is een selectie van zijn meest toonaangevende werk te zien. Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Hierover volgt later meer informatie op de website van Tresoar.


Meer lezen over JanMurk de Vries >>>

Reisbureau op maat.jpgHistorisch Reisbureau
Altijd al graag een kijkje in het leven van je Friese voorouders willen nemen? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar zijn ze geboren? Met wie trouwden ze? Wat voor beroep hadden ze? Bij het Historisch Reisbureau ontdek je het antwoord. Medewerkers helpen je op weg en geven je tips en trucs om verder in je eigen verleden te spitten. Lees meer.


Histobios op maat.jpgHistobios in Tresoar
Maak het jezelf gemakkelijk in één van de fluwelen rode bioscoopstoelen van onze Histobios en bekijk de hoogtepunten uit 100 jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van 'Leeuwarden op film', de 'Canon van de Friese filmgeschiedenis' en andere bijzondere beelden over de Friese cultuur, sport en literatuur. Er is een doorlopend filmprogramma te zien, dus je kunt altijd binnenwandelen.
PJ op maat.jpgTentoonstelling: Piter Jelles Troelstra
Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 's lands beroemdste revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook fervent dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de 'geluidsdouche' brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.