Schatkamer van Fryslân

Tresoar Treast Telefyzje

Veel mensen komen de deur nauwelijks meer uit tijdens deze ongewone tijden. Met 'Tresoar Treast Telefyzje' bieden we een stukje troost, door Fryslân weer een beetje dichter bij de mensen te brengen.

Elke week op maandag- en vrijdagavond om 20.00 uur plaatsten we op onze website, Facebook en Instagram een video. In deze video's geven we onder andere informatie over onderwerpen zoals Friese literatuur en kunst, bijzondere archiefstukken en word je virtueel rondgeleid door Tresoar, Obe (het podium voor literatuur, kunst en taal) en langs de lopende tentoonstellingen.

Maar dat niet alleen: We zijn ook benieuwd naar wat wat jij graag wilt zien of weten. Dus heb je een prangende vraag, is er een bepaald onderwerp waarover je meer wilt weten of wil je graag zien hoe het depot van Tresoar eruitziet? Laat het weten via info@tresoar.nl of via de socialmediapagina's van Tresoar en wie weet zie je jouw vraag terug in Tresoar Treast Telefyzje!

Aflevering 1 - Wie was Gysbert Japix?

Schrijver Gysbert Japix (1603-1666) staat symbool voor de kracht en rijkdom van de Friese taal en literatuur. Hij is een grote inspiratiebron voor vele schrijvers en dichters. Maar wie was hij eigenlijk? 

Laat het je vertellen door Bert Looper, directeur van Tresoar, in de eerste aflevering van Tresoar Treast Televyzje.
Meer weten over Gysbert Japix >>>

 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 2: Trinus Riemersma

In deze tweede aflevering van Tresoar Treast Telefyzje vertelt Bert Looper je meer over Trinus Riemersma, een van de belangrijkste Friese schrijvers uit de twintigste eeuw. 

 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 3: Douwe Annes Tamminga

Douwe Annes Tamminga (1909-2002) is vooral bekend geworden als dichter. Bert Looper leest in deze derde aflevering van Tresoar Treast Telefyzje een gedicht voor uit de bundel 'In Memoriam', dat Douwe Tamminga schreef na het overlijden van zijn zoon.

 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 4: Tiny Mulder

Tiny Mulder (1921-2010) was een verzetvrouw, journaliste, schrijfster en dichteres. In 1986 kreeg ze de Gysbert Japicxpriis voor haar hele oeuvre. Bert Looper leest een gedicht voor uit de bundel 'Wite swan – swarte swan' uit 1968, over de herinnering aan haar vader.

 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 5: Salo Muller

"Ik voelde me radeloos. Zo maar in de steek worden gelaten door de liefste mensen van de hele wereld? " 

Salo Muller is zes jaar als hij in 1942 wordt opgepakt en overgebracht naar de crèche in Amsterdam, de eerste halte op weg naar de dood. Maar Salo Muller overleeft de oorlog. 

Otto Kuipers vertelt in deze aflevering van Tresoar Treast Telefyzje over hoe Salo Muller en honderden andere kinderen de oorlog hebben overleefd. 

Salo Muller is één van de zeventien geportretteerde kinderen in onze tentoonstelling 'Wy kinne der noch wol ien by ha' over Joodse onderduikkinderen in Fryslân.

 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 6: Eppie Dam

Vanavond vertelt Bert Looper je meer over Eppie Dam, een veelzijdig schrijver van gedichten, verhalen, kinderboeken en columns. In 2017 won Dam de Gyspert Japicxpriis voor Fallend Ljocht. Kijk je mee?

 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 7: Obe Postma

In 1947 werd Obe Postma de eerste winnaar van de Gysbert Japicxprijs. Meer dan 100 jaar geleden publiceerde hij zijn eerste bundel. Tegenwoordig is er nationaal en internationaal nog steeds veel belangstelling voor zijn werk.
Bert Looper leest het gedicht 'Gemeenschap' van Obe Postma voor.

 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 8: Bartle Laverman

In deze aflevering van Tresoar Treast Telefyzje herdenken we de dichter en kunstschilder Bartle Laverman (1948-2020). Bartle Laverman overleed vorige week. Bert Looper leest twee gedichten van hem voor.

 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 9: Aggie van der Meer

In deze aflevering van Tresoar Treast Telefyzje leest Meindert Reitsma een stukje proza voor uit het nieuwste boek van Aggie van der Meer, 'De Tsjûgen fan de Macht'.

 

Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 10: Reinder van der Leest

In deze aflevering van Tresoar Treast Telefyzje leest Bert Looper de Schaaksonnet van schrijver en beeldend kunstenaar Reinder Rienk van der Leest voor. Van der Leest won in 1981 de Gyspert Japicxpriis met zijn dichtbundel 'Kunst en Fleanwurk'.
 


Tresoar Treast Telefyzje - aflevering 11: Rixt

Bert Looper vertelt je in deze aflevering meer over Rixt, pseudoniem van Hendrika Akke van Dorssen. Hij leest twee gedichten voor die zij geschreven heeft. In 1953 won Rixt de Gyspert Japicxpriis voor haar enige bundel, De Gouden Rider.