Schatkamer van Fryslân

Zoeken in de collecties

In de depots van Tresoar staan letterlijk kilometers boeken en archiefstukken die interessante informatie bevatten die je kunt gebruiken. En dan maakt het niet uit of je nu voor je studie een werkstuk moet maken, voor een tijdschrift een artikel wilt schrijven of gewoon uit eigen interesse iets wilt weten.
Om in de collecties te kunnen schatgraven  zijn er meerdere mogelijkheden. De meeste informatie kun je vinden met de eenvoudige zoekbalk bovenaan iedere pagina. Typ bijvoorbeeld "Oldehove" in om te kijken wat wij hebben over de scheve Leeuwarder toren. Je zult misschien overweldigd worden door de hoeveelheid treffers, maar als je in de rechterkolom even slim filtert, b.v. door bij "Welk materiaal zoek ik" te kiezen voor boeken of foto's, dan vind je toch in korte tijd dat waar je naar op zoek was. Kijk ook eens in de zoekinstructie!

Voor het zoeken naar personen (geboorte, huwelijk, overlijden, etc.) kun je kijken op onze pagina Zoeken naar voorouders, voor informatie over jouw woonomgeving kijk je op de pagina Zoeken naar mijn stad, dorp, straat of huis. En als je iets wil weten over Friese literatuur dan kijk je op Zoeken naar Friese literatuur.

Hieronder vind je nog een aantal andere zoekmogelijkheden om dieper te graven in de collecties van Tresoar.


Archieven: zoals hierboven is gezegd kun je in de hele collectie, dus ook in de archiefinventarissen zoeken met de grote zoekbalk bovenaan iedere pagina. Voor specialistische zoekvragen kijk op deze pagina.
Een deel van de archieven van Friese letterkundigen, Friese organisaties, Friese (taal)wetenschappers en personen uit de Friese Beweging is globaal beschreven in de 'Grepelist'. Op de pagina Links – Archieven vind je nog een aantal andere interessante archiefsites.

Bibliotheek: wat voor archieven geldt, geldt ook voor de bibliotheek. Een boek is prima op te zoeken met de grote zoekbalk bovenaan iedere pagina, maar als je specialistische zoekvragen hebt is het misschien handiger om gebruik te maken van de Tresoar-catalogus in Worldcat. (zie hier voor meer informatie over deze nieuwe bibliotheekcatalogus). Een deel van het bibliotheekmateriaal (b.v. brieven) van Friese letterkundigen, Friese organisaties, Friese (taal)wetenschappers en personen uit de Friese Beweging is globaal beschreven in de 'Grepelist'
Tresoar biedt ook toegang tot een groot aantal andere, nationale en internationale (bibliotheek-)bronnen. Sommige daarvan zijn alléén binnen Tresoar te raadplegen, andere zijn ook thuis, eventueel met een IBL-account, te benaderen. Een overzicht vindt je op de pagina Links – Bibliotheken.

Digicollectie: Let op: offline


Fries Fotoarchief : Beeldbank van foto's en andere afbeeldingen uit Friesland. Zowel toegankelijk op een eigen adres als via de zoekbalk bovenaan iedere pagina van deze website.

​​ Grepelist: een groot deel van de archieven van particulieren, Friese letterkundigen, Friese organisaties, Friese (taal)wetenschappers en personen uit de Friese Beweging is digitaal toegankelijk via de zoekbalk bovenaan de pagina of via de bibliotheekcatalogus. Een deel van het archief van het voormalige Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum (FLMD) is globaal beschreven in de 'Grepelist fan de net ynventarisearre âld FLMD-argiven' (PDF).Handschriften: De collectie Handschriften van de voormalige Provinsjale Biblioteek fan Fryslân is beschreven in een catalogus die hier online is te raadplegen.

Kaartencollectie : Tresoar beschikt over een uitgebreide collectie kaarten en atlassen van diverse soort. Een deel van de collectie is gescand en digitaal te raadplegen.


Kentekens 1906-1950 : Gegevens van tussen 1906 en 1950 in Friesland uitgereikte nummerbewijzen voor het rijden met auto of motorfiets. Met de mogelijkheid om te zoeken op persoons- en plaatsnamen.

- kentekens.tresoar.nlKranten:

- De Krant van Toen: samen met de uitgever heeft Tresoar de volledige Leeuwarder Courant vanaf 1752 tot heden gescand en op internet toegankelijk gemaakt. Ook andere uitgaven van de NDC zijn daar beschikbaar, zoals het Friesch Dagblad en diverse streekbladen.
- Delpher: uit de krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek zijn naast landelijke ook een aantal Friese kranten, zoals de ‘Hepkema’, beschikbaar via Delpher.​​ kaartWetterskip.JPGHoe vind je de inventarissen van de Friese waterschappen?

Er hebben in Fryslân ongeveer 1300 waterschappen bestaan. Van ongeveer 600 daarvan is archief bewaard gebleven. Deze waterschappen zijn ingetekend in een actuele provinciekaart. Hun grondgebied is gelinkt aan de inventarissen van hun archiefstukken. Zo kom je via de kaart snel en gemakkelijk terecht in de inventarissen.

Op de startpagina van de kaart staat een linkje naar een korte handleiding voor het zoeken in de kaart.Kijk voor nog meer mogelijkheden onder Links in het hoofdmenu.​​​​