Schatkamer van Fryslân

Zoeken naar mijn stad, dorp, straat of huis

Bij Tresoar zijn diverse mogelijkheden om iets te weten te komen over de geschiedenis van eigen stad, dorp, straat of huis. Typ in de zoekbalk bovenaan deze pagina maar eens een plaatsnaam in.  Het zoekresultaat zal je misschien overweldigen, maar door slim te filteren in de rechterbalk kun je precies vinden waar je naar op zoek bent. Door bijvoorbeeld in 'Welk materiaal zoek ik?' te kiezen voor 'Artikel' of 'Boek' vind je wat er geschreven is over je dorp. Kijk ook eens in de zoekinstructie!
Plaatjes kijken is altijd leuk. Daarvoor hebben we alle foto's van je dorp verzameld onder het tabblad 'Afbeeldingen' linksboven.

Hieronder vind je nog een aantal andere pagina's waar je verder kunt gaan zoeken in de collectie van Tresoar.​Kaartencollectie : Tresoar beschikt over een uitgebreide collectie kaarten en atlassen van diverse soort. Een deel van de collectie is gescand en digitaal te raadplegen

- Fries Kaartenkabinet
- Atlassen Eekhoff en Schotanus Let op: offline

- Kadastrale kaarten Let op: offline
- Overige kaarten

De kaartencollectie van Tresoar wordt ook gebruikt in Friesland op de Kaart, waar de oude kaarten geprojecteerd worden op de kaart van nu (Google Maps).


HisGis, Historisch GIS Fryslân : Historisch kaartmateriaal (kadaster 1832, florenen 1700) gekoppeld aan database-gegevens

- www.hisgis.nl
Kadasterviewer

In de Kadasterviewer vind je informatie over percelen en woningen in Nederland. Je kunt deze Kadasterviewer gratis gebruiken in de Studiezaal van Tresoar. Het baliepersoneel kan voor je inloggen, zo nodig ligt er een beknopte uitleg voor je klaar.
Wil je (meer) hulp bij het gebruik van de viewer dan kun je daarvoor een afspraak maken. Iedere dinsdagmiddag is er een deskundige aanwezig. Je kunt je hiervoor aanmelden.kaartWetterskip.JPG Hoe vind je de inventarissen van de Friese waterschappen?

Er hebben in Fryslân ongeveer 1300 waterschappen bestaan. Van ongeveer 600 daarvan is archief bewaard gebleven. Deze waterschappen zijn ingetekend in een actuele provinciekaart. Hun grondgebied is gelinkt aan de inventarissen van hun archiefstukken. Zo kom je via de kaart snel en gemakkelijk terecht in de inventarissen.

Op de startpagina van de kaart staat een linkje naar een kortehandleiding voor het zoeken in de kaart.Fries Fotoarchief : Beeldbank van foto's en andere afbeeldingen uit Friesland. Zowel toegankelijk op een eigen adres als via de zoekbalk bovenaan iedere pagina van deze website. De deelcollectie Karstkarel (20.000 foto's) is beschikbaar als Open Data.

Friese kranten:

- De Krant van Toen: samen met de uitgever heeft Tresoar de volledige Leeuwarder Courant vanaf 1752 tot heden gescand en op internet toegankelijk gemaakt. Ook andere uitgaven van de NDC zijn daar beschikbaar, zoals het Friesch Dagblad en diverse streekbladen.
- Delpher: een aantal andere Friese kranten, zoals de ‘Hepkema’, zijn toegankelijk op Delpher.Adresboek 1928 : Internetversie van het Algemeen Adresboek van de Provincie Friesland, ± 1928

Let op: offline

- adresboek1928.tresoar.nl


A.J. van der Aa : Het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden (Friesland), 1839-1851

Let op: offline

- vanderaa.tresoar.nlStads- en Dorpskroniek : G.A. Wumkes. Stads- en Dorpskroniek van Friesland (1700-1900), database met nieuwsfeiten uit twee eeuwen

- wumkes.tresoar.nl Dorpsfilms : Door Johan Adolfs gemaakte dorpsfilms uit Friesland, jaren '50-'60

- www2.tresoar.nl/avp

Meer Fries filmmateriaal is te vinden op de site van het Fries Filmarchief.Kentekens 1906-1950 : Gegevens van tussen 1906 en 1950 in Friesland uitgereikte nummerbewijzen voor het rijden met auto of motorfiets. Met de mogelijkheid om te zoeken op plaatsnamen.

- kentekens.tresoar.nlKijk voor nog meer mogelijkheden onder Links in het hoofdmenu.​​​​