Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Onderduiken in Friesland, met Jan Eikelboom (in Drachten)

20-04-2017 19:45

​In het kader van het project 'Ondergedoken in Fryslân' worden er in april een drietal avonden in Drachten, Sneek en Leeuwarden georganiseerd met landelijk bekende sprekers. In Drachten zal dat zijn Jan Eikelboom, verslaggever van het TV-actualiteitenprogramma Nieuwsuur.
>>>

 

aleppo2.jpgTijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen bij Friese families: joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Nu, ruim zeventig jaar later lijkt de wereld opnieuw op drift te raken door oorlogsgeweld, vluchtelingenstromen en opkomend populisme.

Tresoar organiseert in samenwerking met Omrop Fryslân in april een drietal lezingen, waarin een verband wordt gelegd tussen toen en nu. Hoe gingen we vroeger om met ontheemden? Wat zijn de verschillen met nu? En zijn er misschien ook overeenkomsten?

Naast aandacht voor de Friese onderduikgeschiedenis met onderduikers, onderduikfamilies en nabestaanden, geven drie landelijk bekende sprekers hun visie op dit thema op drie verschillende locaties: 18 april Jan Terlouw in Sneek, 20 april Jan Eikelboom in Drachten en 25 april Tineke Ceelen in Leeuwarden.


Donderdag 20 april | Grote Kerk, Zuidkade 19 in Drachten.

Jan Eikelboom, oorlogsverslaggever Midden-Oosten van TV-actualiteitenprogramma Nieuwsuur.


Aanvang: 19.45 uur
Entree: € 9,-- per lezing, incl. administratiekosten. Online te bestellen
Indien nog beschikbaar kaarten aan de kassa: € 10,--. Alleen contante betaling is mogelijk!!

Een passe-partout voor alle drie lezingen is ook online verkrijgbaar.


Programma

19.45 uur - Welkom en korte toelichting op het programma
19.50 uur - Filmfragment uit de documentaireserie Underdûkt yn Fryslân
19.55 uur - Korte rondgang onder het publiek: Wie heeft in zijn persoonlijke geschiedenis te maken gehad met onderduiken?
20.00 uur - Talkshow met mevrouw Dieke Ket, betrokken bij de hulp aan piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog, en met Douwe Drijver en Alexander Tuinhout, medewerkers van de SMAMF (Stichting Missing Airmen Memorial Foundation) over hun onderzoek naar de luchtoorlog en de hulp aan piloten. Het gesprek wordt ondersteund met beeldmateriaal. 
20.20 uur - Vragen uit de zaal aan de gasten van de talkshow
20.30 uur - Presentatie door Otto Kuipers betreffende de onderduikkaarten van Drachten
20.45 uur - Lezing door de heer Jan Eikelboom, oorlogsverslaggever van Nieuwsuur, waarin hij reflecteert op de oorlogsgeschiedenis van de pilotenhulp en vertelt over zijn eigen oorlogservaringen als reporter in het Midden-Oosten
21.15 uur - Gedachtewisseling tussen de heer Eikelboom en het publiek over het thema van de lezing
21.30 uur - Afsluiting

Tot 22.15 uur is er gelegenheid voor napraten en een drankje.

De lezingenserie is onderdeel van het project Underdûkt yn Fryslân. In april dit jaar lanceert Tresoar een online-platform met de onderduikadministraties van het Friese verzet in de districten Leeuwarden, Drachten en Sneek. De gegevens van meer dan 5000 onderduikers en hun onderduikfamilies worden zo voor een groot publiek toegankelijk gemaakt.
Daarnaast zendt Omrop Fryslân op 29/30 april, 6/7 mei en 13/14 mei een driedelige documentaireserie uit over de Friese onderduikhulp en haar grootschalige organisatie.

De avonden worden mede mogelijk gemaakt door samenwerking met diverse partners: • Gemeente Smallingerland • Meindersma-Sybenga Stichting • Prins Bernhard Cultuurfonds • P.W. Janssen’s Friesche Stichting • Smelne’s Erfskip • Stichting Bas Backer • Stichting De Oerfal • Stichting Friesland 1940-1945 • Stichting Sneek 1940-1945 • Vereniging Historisch Sneek e/o • VSBfonds