Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Onderduiken in Friesland, met Tineke Ceelen (in Leeuwarden)

25-04-2017 19:45

​In het kader van het project 'Onderduiken in Friesland' worden er in april een drietal avonden in Drachten, Sneek en Leeuwarden georganiseerd met landelijk bekende sprekers. In Leeuwarden zal dat zijn Tineke Ceelen. Syrië, Oeganda, Irak. Waar een brandhaard is, is Tineke Ceelen. Directeur van Stichting Vluchteling en auteur van het boek 'Hier en daar een crisis'
>>>

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen bij Friese families: joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Nu, ruim zeventig jaar later lijkt de wereld opnieuw op drift te raken door oorlogsgeweld, vluchtelingenstromen en opkomend populisme.

Tresoar organiseert in samenwerking met Omrop Fryslân in april een drietal lezingen, waarin een verband wordt gelegd tussen toen en nu. Hoe gingen we vroeger om met ontheemden? Wat zijn de verschillen met nu? En zijn er misschien ook overeenkomsten?

Naast aandacht voor de Friese onderduikgeschiedenis met onderduikers, onderduikfamilies en nabestaanden, geven drie landelijk bekende sprekers hun visie op dit thema op drie verschillende locaties: 18 april Jan Terlouw in Sneek, 20 april Jan Eikelboom in Drachten en 25 april Tineke Ceelen in Leeuwarden.


Dinsdag 25 april | Tresoar, Boterhoek 1 in Leeuwarden.

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.


Aanvang: 19.45 uur
Entree: € 9,-- per lezing, incl. administratiekosten. Online te bestellen
Indien nog beschikbaar kaarten aan de kassa: € 10,--. Alleen contante betaling is mogelijk!!

Een passe-partout voor alle drie lezingen is ook online verkrijgbaar.


Programma

19.45 uur - Welkom en korte toelichting op het programma
19.50 uur - Filmfragment uit de documentaireserie Underdûkt yn Fryslân
19.55 uur - Korte rondgang onder het publiek: Wie heeft in zijn persoonlijke geschiedenis te maken gehad met onderduiken?
20.00 uur - Talkshow/gesprek met Gerrit Fokkema, tijdens de oorlog op verschillende plaatsen ondergedoken geweest, gearresteerd, gevangen gezet in het Huis van Bewaring in Leeuwarden, bevrijd tijdens de overval op de gevangenis op 8 december 1944, en vervolgens opnieuw ondergedoken. Het gesprek wordt ondersteund met beeldmateriaal. 
20.20 uur - Vragen uit de zaal aan de gast van de talkshow
20.30 uur - Presentatie door Otto Kuipers betreffende de onderduikkaarten van Leeuwarden
20.45 uur - Vraaggesprek met Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, waarin wordt ingegaan op de opvang van vluchtelingen ten tijde van de oorlog en vandaag de dag.
21.00 uur - Gedachtewisseling tussen mevrouw Ceelen en het publiek over het thema van het vraaggesprek
21.30 uur - Afsluiting

Tot 22.15 uur is er gelegenheid voor napraten en een drankje.

De lezingenserie is onderdeel van het project Underdûkt yn Fryslân. In april dit jaar lanceert Tresoar een online-platform met de onderduikadministraties van het Friese verzet in de districten Leeuwarden, Drachten en Sneek. De gegevens van meer dan 5000 onderduikers en hun onderduikfamilies worden zo voor een groot publiek toegankelijk gemaakt.
Daarnaast zendt Omrop Fryslân op 29/30 april, 6/7 mei en 13/14 mei een driedelige documentaireserie uit over de Friese onderduikhulp en haar grootschalige organisatie.

De avonden worden mede mogelijk gemaakt door samenwerking met diverse partners: • Gemeente Smallingerland • Meindersma-Sybenga Stichting • Prins Bernhard Cultuurfonds • P.W. Janssen’s Friesche Stichting • Smelne’s Erfskip • Stichting Bas Backer • Stichting De Oerfal • Stichting Friesland 1940-1945 • Stichting Sneek 1940-1945 • Vereniging Historisch Sneek e/o • VSBfonds