Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Anne Merkuur: Taalveranderingen in het Fries

05-03-2017 11:30

​Op zondag 5 maart a.s. organiseert RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar een nieuwe editie van de Museum Universiteit. Anne Merkuur, MA (Fryske Akademy/Universiteit van Amsterdam) vertelt over haar promotieonderzoek naar taalveranderingen in het Fries.
>>>

Anne Merkuur
Promovendus Anne Merkuur vindt het Fries een geweldige taal om te bestuderen, omdat het ons in staat stelt taalveranderingen 'live' en van dichtbij te bewonderen. Minderheidstalen zoals het Fries vertonen vaak meer variatie dan grotere, gestandaardiseerde talen zoals het Engels en het Nederlands en ze veranderen vaak ook sneller. Er wordt weleens gezegd dat veel Friezen slecht Fries spreken, omdat zij geen 'geef' Frysk spreken. Sommige taalpuristen zijn zelfs bang dat de taal ten onder zal gaan aan het Nederlands.

Merkuurs onderzoek naar Friese werkwoorden laat zien dat taalveranderingen niet willekeurig zijn en dat niet alle taalveranderingen in het Fries veroorzaakt worden door het Nederlands. Vragen als 'Wat verandert er precies en waarom?' en 'Waarom zeggen sommige sprekers  'ik ha sjoend' in plaats van 'ik ha sjoen' (gezien)' of 'wy hawwe praten' in plaats van 'wy hawwe praat'?' komen aan bod tijdens haar lezing.

Datum: zondag 5 maart 2017
Tijd: 11.30 uur
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden

Aanmelden voor de Museum Universiteit kan via deze link. Toegang is gratis.