Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Digitale Dag van de Elfstedentocht #11DAG21

15-01-2021 05:00-00:00

Op 15 januari 2021 is de tweede editie van de Dag van de Elfstedentocht. Vanwege het coronavirus wordt het evenement dit jaar online georganiseerd. Nederlandse erfgoedinstellingen presenteren via de hashtag #11DAG21 hun meest bijzondere objecten en archieven over de schaatstocht.

Ook het publiek wordt opgeroepen om die dag hun mooiste schaatsherinneringen te delen. Deze digitale Dag van de Elfstedentocht is een initiatief van Tresoar, het Fries Film Archief, het Fries Scheepvaart Museum, het Drents Archief, Geheugen van Nederland en sporthistoricus Jurryt van de Vooren van Sportgeschiedenis.nl.

Een eventuele Elfstedentocht is vanwege het coronavirus in de komende winter niet mogelijk, zo werd in november bekend. Maar de Dag van de Elfstedentocht van 15 januari 2021 gaat dan wél door, voor de tweede opeenvolgende keer.

15 januari

Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat 15 januari uitgeroepen is tot Dag van de Elfstedentocht, een dag die geheel in het teken staat van de Elfstedencultuur zoals die wordt beheerd door archieven en musea. De Elfstedentocht is namelijk niet alleen een sportevenement, maar ook cultureel erfgoed dat bestaat uit herinneringen, verhalen en historische objecten. Precies elf maanden geleden leidde dit in Sneek tot de eerste Dag van de Elfstedentocht, georganiseerd door Tresoar, het Fries Film Archief, het Fries Scheepvaart Museum en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Deze bijeenkomst vol lezingen en exposities liep uit op een overdonderend succes met een enorme belangstelling van zowel het publiek als de media.

 #11DAG21

Vanwege dit succes komt er in 2021 een tweede editie, maar vanwege corona is het onmogelijk om er een publiek evenement van te maken. In plaats daarvan presenteren de aangesloten erfgoedinstellingen op 15 januari 2021 hun mooiste schaatsobjecten op sociale media via de hashtag #11DAG21. Het Drents Archief sluit zich hierbij aan, net als Geheugen van Nederland, een initiatief van samenwerkende instellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed waaronder het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek en het NIOD.

Iedereen is vrij om zich hier op 15 januari 2021 bij aan te sluiten met mooie en opmerkelijke schaatsverhalen via #11DAG21, gecombineerd met opmerkelijke foto's, filmpjes en tekeningen. Zo gebruiken we de 112e verjaardag van de Elfstedenvereniging om een nieuwe impuls te geven aan de Elfstedencultuur.