Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Expositie: Skjin Laai-Tabula Rasa

14-10-2018 13:00-18:00

​De dichter of kunstenaar zit voor zijn witte papier en opeens vallen er woorden en beelden. Waar komen die woorden en beelden vandaan? Uit de leegte? Zomaar? Begin je steeds weer met een schone lei? ​In de expositie Skjin Laai/Tabula Rasa verwoorden en verbeelden meer dan dertig dichters en kunstenaars hun begrip van leegte. Wat betekent leegte? Hoe maken zij leegte? Begint alles altijd weer opnieuw? Het resultaat is een rijke expositie met teksten, beelden en geluiden die ons als toeschouwer meenemen naar de individuele kunstenaars en hun wereld, maar ons ook confronteren met de existentiële vraag of alles met een schone lei weer kan beginnen. De expositie is te zien van 14 oktober t/m 16 december in Projectruimte Hoofdstraat 17 in Beetsterzwaag.

De expositie Skjin Laai/Tabula Rasa is tot stand gekomen als onderdeel van het programma ‘Sssstt...! Hier fluistert de tijd’ in het kader van LF2018. Een van de belangrijkste taken van Tresoar is het bevorderen van de Friese literatuur. Tresoar wil dat doen door het bieden van podia aan Friese dichters. Tegelijkertijd willen we verschillende disciplines bij elkaar brengen: literatuur, beeldende kunst, muziek en toneel. Met Skjin Laai/Tabula Rasa laten kunstenaars en dichters de rijkdom van die combinatie zien.

Waar: Projectruimte Hoofdstraat 17, Hoofdstraat 17, Beetsterzwaag
Wanneer: Van 14 oktober t/m 16 december, donderdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur.

Naast de tentoonstelling is er een interessant lezingenprogramma om het thema verder uit te werken:

Zondag 28 oktober 15.00-16.00, Dorpskerk Beetsterzwaag, Hoofdstraat 15
Bert Looper, directeur van Tresoar, ‘De ûntdekking fan de leechte yn de Fryske literatuer en keunst’

Zondag 11 november, 15.00-16.00, Dorpskerk Beetsterzwaag, Hoofdstraat 15
Yvonne F.M. Ploum, kunsthistorica, Armando-expert, adviseur en curator bij ‘Kunst van Ploum’, ‘Armando - Tussen het weten en begrijpen’

Zaterdag 24 november, 14.00-16.00, Dorpskerk en Projectruimte Hoofdstraat 17
Literaire Middag met korte lezingen, voordrachten en optredens over het thema ‘leegte’

Zondag 9 december, 15.00-16.00, Dorpskerk Beetsterzwaag, Hoofdstraat 15
Joke Hermsen, schrijfster en filosofe, ‘De leegte van een landschap, dat zich gestaag vult met tijd’

Voor meer informatie: info@tresoar.nl 
Entree: € 5,00, kaarten aan de kassa

Tresoar werkt voor dit project samen met Galerie Schoots en Van Duyse te Antwerpen en CultBee (Stichting Cultuur Beetsterzwaag).
 
In de tentoonstelling is werk te zien van: Armando, Willem Abma, Harmen Abma, Pieteke de Boer, Bernard Aubertin, Edwin de Groot, Sies Bleeker, Tsjisse Hettema, Bram Bogart, Eeltsje Hettinga, Marije Bouman, Hein Jaap Hilarides, Jan Henderikse, Simen de Jong, Maaike Hogerhuis, Jan Kleefstra, Elmar Kuiper, Anke Kuypers, Rein de Lange, Jan Maaskant, Bartle Laverman, Albert Oost, André Looijenga, Zoltin Peeter, Aggie van der Meer, Grytsje Schaaf, Henk Nijp, Baukje Scheppink, Marije Roorda, Jan Schoonhoven, Geart Tigchelaar, Kaneli & Smit, Jetze de Vries en Syds Wiersma.