Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Opening expositie 'Wat foarôf gie' - Een eerbetoon aan de generaties die ons voorgingen

13-06-2018 19:30-20:45

​Onze voorouders hebben de basis gelegd voor onze cultuur, onze normen en waarden, ons land vormgegeven, tradities ingesteld en in ere gehouden.
Met het project 'wat foarôf gie' brengen Sjoukje Iedema en Linus Harms een eerbetoon aan de generaties die ons voorgingen en bespiegelen zij op de huidige tijd.

​'Wat foarôf gie' richt zich op het leven van de arbeiders en voor Friesland geldt dat vooral de vissers en de arme landarbeiders. Mensen die dag en nacht zwoegden voor hun bestaan. Een bestaan dat gekenmerkt werd door armoede, zeer zwaar werk, lange dagen, slechte huisvesting, geen onderwijs en nauwelijks gezondheidszorg.
Afkomst en identiteit, sleutelbegrippen binnen dit project, krijgen gestalte in tekeningen, schilderijen, mixed-media, grafisch werk, fotografie en beeldend proza. In 'wat foarôf gie' krijgen zowel verleden als heden een plaats. Behalve in tekst is de Friese taal ook in beeld aanwezig.

'Wat foarôf gie' was -in de vorm van een expositie- eerder te zien bij galerie LOOF, Jubbega en in cultureel historisch centrum De Schierstins, Veenwouden. Later dit jaar zal de expositie te zien zijn in het Hannemahuis, Harlingen. 

Sjoukje Iedema (Tzum, 1962) studeerde in 1992 af aan de ABK Vredeman de Vries in Leeuwarden, richting Monumentale Vormgeving. Sjoukje werkt vaak vanuit een thema en ze doet gedegen onderzoek. In haar zoektocht naar antwoorden worstelt ze met het materiaal. Het werk ontwikkelt zich gaandeweg langs ongebaande paden. Werk van haar wordt getoond in galerie Philadelphia in Nes op Ameland en bij galerie LOOF in Jubbega.

Linus Harms (Vlaardingen, 1957) is het zesde kind van 'Friezen om ûtens'. Hoewel geboren en getogen in het westen van het land, werd thuis Fries gesproken. Na omzwervingen binnen en buiten Nederland vestigde hij zich in 2000 in Friesland.

Nog opgeleid in de 'analoge tijd' beheerst hij een breed scala aan fotografische technieken. Techniek is voor hem echter nooit een doel; in het beeld moet daarvan zelfs zo min mogelijk zichtbaar zijn. Linus Harms wordt veel gevraagd om zijn portretten: naturel, sober en intens, veelal op locatie gemaakt.

De expositie in galerie LOOF is mede mogelijk gemaakt door 'Lân fan Taal / provincie Fryslan'

Programma:

19.30 uur - Inloop met koffie/thee
20.00 uur - Wellkom door Bert Looper, directeur van Tresoar
20.10 uur - "Over de conditie van het kijken" door Frank den Oudsten, gast- conservator
20.20 uur - Première "Wat foarôf gie"
20.35 uur - Toelichting op het project door Sjoukje Iedema en Linus Harms
20.45 uur - Afsluiting met hapje & drankje

Gratis entree
Locatie: Tresoar

zonder titel_web.jpg