Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Lêsber Fryslân on Tour: Franeker

25-03-2020 20:30-21:30

Gaat i.v.m. Coronavirus niet door! Publiekscollege met als sprekers Theo Kuipers (Tresoar) en Doeke Sijens.

Achttiende eeuwse bijnamen van Franekers door Paulus Liger. Waarheid of verzinsel? – Theo Kuipers

Wie was eigenlijk Paulus Liger en waardoor is hij bekend gebleven? Wat is de waarde van zijn geschrift met bijnamen van zijn Franeker medeburgers? In deze korte bijdrage wil Kuipers laten zien dat bijnamen het beeld van het verleden kunnen verlevendigen. Ze geven kleur en geur aan het dagelijks leven maar geven ook informatie over omgangsvormen, werkzaamheden en gezagsverhoudingen. Voor wie er gevoelig voor is, voltrekt zich een beeld waarin dorre persoonsgegevens van de Franeker burgerij, getransformeerd worden tot kleurrijke en levensechte personen.

Doeke Sijens vertelt over Trinus Riemersma en Franeker

De Friese schrijver Trinus Riemersma (1938-2011) heeft veel geschreven, zijn debuut Fabryk (1964) en De Reade Bwarre (1984) zijn beide bekroond met de Gysbert Japicxpriis.

Riemersma heeft meer dan veertig jaar in Franeker gewoond. Heeft de stad invloed op zijn werk gehad? Is zijn woonadres, de Godsacker, terug te vinden in zijn boeken of had hij net zo goed in Dokkum kunnen wonen?

Doeke Sijens, bezig met een boek over Riemersma, zal in zijn college aandacht geven aan het literaire werk van Riemersma en daarbij vooral oog hebben voor de invloed van een stad op zijn figuren. Speciaal komen de columns van Riemersma ter sprake, waarin hij zich presenteert als een stadsman. Wie alvast iets wil lezen, zou De mon sûnder gesicht uit 1973 (nog) eens kunnen lezen.

Bovendien zal Sijens iets vertellen over de Leesbaar Frieslandkaart die eind vorig jaar bij Tresoar is gepresenteerd. De kaart bestaat uit literaire citaten die een relatie hebben met een geografische plaats, zoals het citaat 'os de sinne skynt yn Frjentsjer / fielt elk him yn 'e wrôd útfonhûûs' van Trinus Riemersma uit de bundel Roazen ferwylje (1972). De kaart is ook te koop op deze avond.

Toegangskaartjes á € 7,- zijn een half uur voor aanvang van het college verkrijgbaar bij Café De Doelen. Een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café De Doelen.
Graag vooraf aanmelden. Zonder aanmelding is er alleen toegang indien er plaats beschikbaar is. 

Locatie: Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker

Tijd: woensdag 25 maart, 20:30 - 21:30 (met uitloop voor vragen). 

AANMELDEN >>>