Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Lezing 'Niet in de prijzen; hoe serieus wordt het literaire werk van vrouwen genomen?'

01-11-2018 20:00-21:45

​Maak op een laagdrempelige manier kennis met de Friese literatuur. Ontdek waarom Friese schrijfsters minder vaak in de prijzen vallen, wat de rol en het belang van visuele poëzie is en wat je kunt doen om Friese literatuur aantrekkelijk te presenteren bij leerlingen van het voortgezet onderwijs. De drie lezingen worden gegeven in de Friese taal. Dankzij ondersteuning met een Nederlandstalige PowerPointpresentatie zijn de lezingen goed te volgen voor toehoorders die het Fries minder goed beheersen.


Donderdag 1 november: Niet in de prijzen. Hoe serieus wordt het literaire werk van vrouwen genomen? Door Jelma Knol.
Donderdag 15 november: Visuele poëzie. Door Bert Looper.
Donderdag 29 november: Friese literatuur in het voortgezet onderwijs. Door Gebrich de Jong.

'Niet in de prijzen
Hoe serieus wordt het literaire werk van vrouwen genomen?'

Sinds de Gysbert Japicxprijs bestaat in Fryslân, hebben maar drie vrouwen de belangrijkste literaire prijs gekregen voor hun werk: de dichteres Rixt, Ella Wassenaar en Tiny Mulder. De laatste was in 1986.
Toch zijn er best veel dichteressen die werk van hoog niveau puliceren: Baukje Wijtsma, Margryt Poortstra, Albertina Soepboer, Elske Kampen. En steengoede prozaschrijfsters, zoals Hylkje Goïnga, Jetske Bilker, Greet Andringa, Marga Claus, Elske Schotanus.De opsomming van namen is natuurlijk niet volledig.
In literaire jury's zitten sinds 1990 altijd een of meerdere vrouwelijke jurylden. Voor de bekroning van het werk van vrouwen, maakt dat zo te zien niks uit. Is dat erg? Is te achterhalen waarom vrouwen minder vaak in de prijzen vallen? Of is het prijzenstelsel misschien wel achterhaald?

Per lezing te boeken.
Boek je meteen de hele Friese literatuur lezingenserie? Dan is de cursusprijs € 23,00. Hele serie boeken.

Locatie: Tresoar
Datum: 1 november
Tijdstip: 19.45 – 21.45