Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Boekpresentatie 'De boekhandel van de wereld: drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw'

23-03-2019 14:00-16:00

Boekpresentatie 'De boekhandel van de wereld: drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw', geschreven door Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen – Tresoar, zaterdag 23 maart, 14.00-16.00 uur. – Toegang vrij.

In de zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boekenwereld. In het verhaal over de Gouden Eeuw wordt dit zelden verteld. Het was de tijd van de VOC, van Rembrandt en Vermeer, en alle aandacht is altijd uitgegaan naar de Hollandse schilderkunst. Maar per hoofd van de bevolking bezaten de inwoners meer boeken dan in enig ander deel van Europa. Doorslaggevende vernieuwingen op het gebied van marketing, boekenveilingen en krantenadvertenties maakten deze marktsector stabiel, terwijl uitgevers elders in Europa bankroet gingen. De Nederlanders verdienden veel geld aan boeken en intussen kwam daarmee een ongewoon goed geïnformeerde en politiek betrokken bevolking tot wasdom. Godsdiensttwisten, welvaart en politiek werden beïnvloed door wat er gelezen werd. De aard van dat godvruchtige, welvarende, twistzieke en genereuze volk werd in belangrijke mate bepaald door wat het las. Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen ontsluiten het verhaal van de opkomst en het grote succes van dit boekenbedrijf.

De beide auteurs zijn verbonden aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Hun presentatie zal plaatsvinden deels in het Engels (Pettergree) en deels in het Nederlands (Der Weduwen). Daarbij ligt de focus op Leeuwarden, Franeker en de boekhandel in Friesland, met na afloop gelegenheid tot vragen en discussie.

77_Andrew_and_Arthur_AR.jpg

Andrew Pettegree

Andrew Pettegree is hoogleraar moderne geschiedenis aan de universiteit van St. Andrews in Schotland en directeur van de Universal Short Title Catalogue. Hij is expert op het gebied van communicatie de boekdrukkunst en auteur van meer dan een dozijn boeken. Hij schreef eerder Brand Luther (vertaald in het Nederlands als Het Merk Luther), The Invention of News, The Book in the Renaissance, en Emden and the Dutch Revolt.
 

Arthur der Weduwen

Arthur der Weduwen is historicus aan de universiteit van St Andrews in Schotland. Hij is expert op het gebied van media, boekdrukkunst en de krant. In 2017 publiceerde hij het eerste volledige overzicht van zeventiende-eeuwse Nederlandse kranten, de prijs-winnende Dutch and Flemish Newspapers of the Seventeenth Century. Hij werkt momenteel samen met Andrew Pettegree aan projecten over de opkomst van advertenties en een geschiedenis van de bibliotheek.