Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Lezing Rosa van Gool: Van wie is Alexander de Grote?

12-09-2020 15:00-16:30

​Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken. Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen. Graag vooraf aanmelden. Op verzoek van de spreekster is deze lezing verplaatst van 11 naar 12 september.

​Noord-Macedonië ruziede jarenlang met Griekenland om de naam 'Macedonië' en het bijbehorende historische erfgoed, de geschiedenis van Alexander de Grote. De naamsverandering naar 'Noord-Macedonië' was een diplomatieke doorbraak, maar het gevecht om de geschiedenis gaat door. De Macedonische kwestie, waarvan Alexander en zijn vader Philippus het gezicht werden, is meer dan een namen- of cultuurstrijd. Het gevecht om de geschiedenis is verbonden aan territoriale claims, de behandeling van etnische minderheden en nationale identiteit.

Rosa van Gool is opgeleid als classica en werkt als journalist voor de Groene Amsterdammer. Ze heeft een longread geschreven over de controversiële kwestie van wie het gebied (en de naam) Macedonië is, met interviews aan beide zijden van de grens. 

De lezing zal ook live worden gestreamd via ons YouTube kanaal: Tresoar YouTube

Toegang is gratis. Wel vooraf aanmelden.

AANMELDEN >>>