Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

MJU: Krijgszuchtige Friezen en Vikingen

13-10-2019 11:30 - 08-12-2019 13:00
De Museum Jeugduniversiteit is er weer! In het najaar van 2019 starten het Fries Museum en Tresoar weer met de Museum Jeugduniversiteit. Vier interessante hoorcolleges voor kinderen van 8 tot 12 jaar, met als thema ‘Beroemde Friezen. Het programma is bekend, lees snel verder!


Krijgszuchtige Friezen en Vikingen?

Al eeuwen lang komen verschillende culturen en geloven elkaar tegen in de wereld. Dat zorgt wel eens voor gekke situaties. Want, wat doet een Viking in een kerk? En wat had geloof te maken met 80 jaar oorlog tegen de Spanjaarden? En waarom wilden Friezen in de Middeleeuwen Jeruzalem veroveren?
 
Ga je mee op kruistocht?
•             Locatie: Fries Museum
•             Datum: 13 oktober 2019 11:30

In de Middeleeuwen gingen ridders en soldaten uit heel Europa op Kruistocht. Ze wilden de stad Jeruzalem veroveren, omdat ze geloofden dat dat moest van God. Er zijn ook veel Friezen op Kruistocht gegaan. In dit college reizen we mee met de Friese Kruisvaarders, die per schip helemaal naar Egypte voeren.
Drs. Josse Pietersma is historicus en heeft een stripverhaal geschreven over dit spannende avontuur.
 
Wat moet een Viking nou met een boek?   
•             Locatie: Fries Museum
•             Datum: 17 november 2019 11:30
 
Zo’n 1200 jaar stroopten de Vikingen elke zomer de Europese kusten af. Doordeweeks plunderden ze dorpen en sleepten ze de kermende bewoners mee als slaaf. Op zondag gingen ze het liefst naar kerken en kloosters. Op zoek naar brave abten, boeken en botten van dooie heiligen. Waarom eigenlijk? Drs. Tineke Neyman is kunsthistoricus en mediëvist en kan je er alles over vertellen.
 
Wat deden de Vikingen in Friesland?
•             Locatie: Tresoar
•             Datum: 24 november 2019 11:30
 
Vikingen, de piraten van de Noordzee, roofden en plunderden er op los. Maar wist je dat ze ook in Friesland kwamen? En dat ze hier veel meer deden dan alleen maar schatten roven? Naast gewelddadige rovers waren er ook vredige handelaren en zelfs Friezen konden ‘op Viking’ gaan. Junior conservator Sjoerd Looper van het Fries Museum geeft je een inkijk in de spannende wereld van de Vikingen in Friesland.
 
80 Jaar oorlog, is dat niet wat lang?
•             Locatie: Tresoar
•             Datum: 8 december 2019 11:30

In 1568 raakten wij in oorlog met Spanje. Tachtig jaar werd er gevochten. Een knap uit de hand gelopen fittie zou je dus kunnen zeggen. Maar waarom eigenlijk? Duurde het wel echt tachtig jaar? En wat heeft deze oorlog met ons gedaan? Aant Jelle Soepboer is politicus,
geschiedenis docent en schrijver van de succesvolle boekenserie “Vet Oud!” Het nieuwste boek in de serie gaat onder andere over deze oorlog. Hij gaat jullie er alles over vertellen!
  
De Museum Jeugduniversiteit is een serie van vier interessante hoorcolleges voor kinderen van 8 tot 12 jaar, bij Tresoar en het Fries Museum.