Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Poëziemachines en performance in Tresoar

14-04-2018 16:00-17:00

Een spontane samenwerking van TALENTUINFESTIVAL en TRESOAR verrijkt het LÂN FAN TAAL (Leeuwarden Culturele Hoofdstad) met een improvisatie waarbij muzikant/patafysicus Jan Klug zich laat leiden door de visueel-poëtische notatie van dichter/kunstenaar Sytse Jansma op diens poëziemachine in Tresoar.

​Het werkstuk van Sytse Jansma is gemaakt in het kader van het Visual Poetry Project van Tresoar en maakt deel uit van het ensemble van vier poëziemachines, een medium waarvoor vier dichters van nu het grensgebied van taal en beeld verkenden.
Dit ensemble van vier vormt het sluitstuk van een zoektocht naar grensoverschrijdende experimenteerlust, die in geval van het Visual Poetry Project haar literair-historische anker vond in het vrolijke tijdschrift QUATREBRAS, dat in de jaren '50 en '60 in kleine oplage (150 stuks) in Friesland en omstreken werd uitgegeven. Dat tijdschrift wordt in Tresoar onder de loep gelegd, van context voorzien en er wordt / is gekeken op welke wijze de nieuwsgierige impulsen van toen doorwerken in onze tijd. Die laatste verkenning is nu neergeslagen op de acht meter lange banieren die traag voortmalen op de poëziemachines van Tresoar.
 
Sytse Jansma, één van de dichters die door Tresoar is gevraagd om aan het Visual Poetry project deel te nemen. Zijn concept is in samenwerking met de saxofonist Hans Wijnbergen verdiept. De andere dichters zijn Eeltsje Hettinga die samenwerkte met de schilder Machteld van Buren, Grytsje Schaaf en Elmar Kuiper in combinatie met het kunstenaarsduo Kaneli&Smit. Het Visual Poetry Project en de vier poëziemachines zijn tot eind 2018 te zien op en rond het binnenplein van Tresoar.
 
Sytse Jansma zegt over zijn werkstuk: "De visuele poëzie op mijn poëziemachine kan gelezen worden als een grafische partituur. Als dichter wilde ik met dit project de grenzen opzoeken van taal. Ik wilde een taal maken die de omgeving niet opdeelt in ruimte en tijd. Maar die is als de zee, een soort doorgaande stroom. Zo'n taal vraagt ook om een lezer met een open blik. Zodoende kwam ik bij Jan Klug. Ik ken hem van zijn zelfgemaakt instrument de 'Pataphoon'. Een akoestisch blaasinstrument van PVC-buizen waarvan hij het geluid weer elektronisch bewerkt. De combinatie van een nieuwe taal met een nieuw instrument is erg vernieuwend en interessant."
 

Over het Talentuinfestival

Het optreden van Jan Klug in Tresoar is onderdeel van het Talentuinfestival dat op 13, 14 en 15 april plaatsvindt. Op het programma van dit gratis toegankelijke festival staan onder meer schrijvers, bands en films geprogrammeerd in en rond de Prinsentuin (nu: Talentuin). Eén van de meest in het oog springende projecten is de try-out van de Relaxerette, een ronddraaiende installatie die bezoekers meevoert naar een ander perspectief. Neem plaats in een hangmat, sluit je ogen, pak een koptelefoon en luister naar verhalen die je wereld - voor even - stilzetten. Bezoekers kunnen kiezen uit de wervelende woordenstroom van Marc van der Holst, de melancholie van Marieke Lucas Rijneveld of één van de andere verhalen geschreven door Jamila Faber, Heksenhamer en Pieter van der Sman. Jolle Roelofs maakte speciaal voor de Relaxerette een soundscape. De Relaxerette wordt gepresenteerd door Arjan Kruidhof, Lân fan taal en Explore the North en is deze zomer onder meer ook te zien op Oerol.

Dichter Sytse Jansma ontmoet muzikant Jan Klug
Waar: Tresoar, Boterhoek 1 in Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 14 april 2018, 16:00 - 17:00


Zie voor meer informatie:
www.studiosj.nl
www.janklug.com
lanfantaal.nl
explore-the-north.nl