Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Presentatie Leesbaar Friesland

10-11-2019 14:30-16:30

​Tresoar nodigt je uit voor de presentatie van Lêsber Fryslân/ Leesbaar Friesland op zondag 10 november, vanaf 14:30 uur.

​Bijna twee jaar lang heeft een team van Tresoar, de stichting Leesbaar Laagland en De Culturele Onder neming gewerkt aan deze unieke, kleurrijke literairgeografische kaart van de provincie Fryslân en de stad Leeuwarden waarop honderden Friese, Nederlandse en internationale schrijvers hun sporen hebben achtergelaten. Graag willen wij het moment van onthulling met je vieren. Meld je aan vóór 3 november a.s.

De presentatie zullen wij doen in gezelschap van Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, die speciaal voor deze gelegenheid een gedicht schreef dat hij deze middag voor het eerst laat horen. Hij zal ook het eerste exemplaar van de kaart ontvangen en literatuurwetenschapper en Leesbaarredacteur Louis Stiller gaat met hem in gesprek over zijn werk en ervaringen als Dichter des Vaderlands.

Troubadour Jaap Louwes vult de entr'actes met liederen, waarvan er in ieder geval eentje op Lêsber Fryslân/Leesbaar Friesland terecht is gekomen en op deze middag onthullen wij precies waar.

Op het eind spelen we gezamenlijk de hilarische Lêsber Fryslân/Leesbaar Friesland-quiz. Wie weet het meest van literair Friesland? De winnaar ontvangt een luxe A0-poster van Lêsber Fryslân/ Leesbaar Friesland. De kaart is daarna in verschillende formaten te koop. Uiteraard zullen de samenstellers en de aanwezige schrijvers op verzoek de kaart willen signeren.

Datum: Zondag 10 november
Plaats: Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden

Aanmelden (voor 3 november): Lysbert.Bonnema@tresoar.nl

Programma

14:30              Inloop Tresoar
15:00              Start programma
16:00              Einde programma
16:00–16:30    Borrel en kaartverkoop

Wat is Leesbaar Friesland/ Lêsber Fryslân?

Leesbaar Friesland/Lêsber Fryslân is de plattegrond van de provincie Fryslân waarop de belangrijkste literaire citaten uit romans, ver halen, gedichten en liederen staan, precies op de plek waar deze citaten over gaan: Vestdijk uiteraard in Harlingen, Obe Postma in Leeuwarden (o.a.), Gerard Reve in Greonterp, Albertina Soepboer in de omgeving van Holwerd, Rink van der Velde bij het Tjeukemeer, Nyk de Vries rond Noardburgum, en Theun de Vries, Geert Mak en Tsjêbbe Hettinga overal en nergens, etcetera. Op de kaart zijn de dorpen, straten, wegen, spoorlijnen, rivieren en havens niet vormgegeven met lijnen en kleur vlakken, maar met literaire citaten.