Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Aleksandr ‘Sasha’ Pechersky en de Opstand van Sobibor

07-05-2019 19:30

Deze lezing is volgeboekt. Reserveren is helaas niet meer mogelijk.

​Op 14 oktober 1943 leidde Aleksandr ‘Sasha’ Pechersky een massale ontsnapping uit het vernietigingskamp Sobibor in Polen, de enige succesvolle opstand van gevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Maar toch kreeg Pechersky hiervoor later nooit de publiekelijke erkenning die hij verdiende. In zijn thuisland Rusland werd hij juist gewantrouwd, enkel en alleen omdat hij gevangen had gezeten. De vroegere communistische wereld verschilde daarmee hemelsbreed van het Westen in de manier waarop ze de moord op de joden herdachten. >>>

Selma Leydesdorff deed onderzoek naar de Sobibor-opstand en de rol van leider Pechersky. Het geeft een fascinerend inzicht in een cruciale periode in de geschiedenis. Haar soms ontluisterende verhaal benadrukt dat de joden niet passief waren tegenover het Duitse geweld, en toont de wrange geschiedenis van de joden die slachtoffer werden van het stalinisme, net nadat ze de nazigruwelen hadden overleefd. Een bijzondere biografie van een vergeten held, gebaseerd op niet eerder gebruikte documenten en interviews met ooggetuigen.
 
Selma Leydesdorff (1949) is historica en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is internationaal bekend als prominente onderzoekster en theorievormer op het gebied van mondelinge geschiedenis, oral history.
 
Selma Leydesdorff wordt geïnterviewd door Gerben Hoogterp van Stichting Sobibor. Hieraan voorafgaand geeft Halbe Hageman een inleiding over Jodenvervolging in Friesland.
Deze lezing/interview avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum en Stichting Sobibor.
 


Opstand in Sobibor.JPG