Schatkamer van Fryslân
Terug naar agenda overzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Opening tentoonstelling ​‘Piet de Vries in byldhouwend arsjitekt’

16-06-2017

In 2017 is het 25 jaar geleden dat de architect Piet de Vries (Oostvoorne 1897 -  Bergen 1992) overleed. Voor de Stichting Piet de Vries is dat aanleiding om in dit jaar twee tentoonstellingen te organiseren en een boek uit te geven met een overzicht van het complete oeuvre.
De plaatsen waar de tentoonstellingen te zien zullen zijn is het Historisch Centrum (HCL), Tresoar en in het Piet de Vries huis aan de Druifstreek, allen te Leeuwarden.

In het HCL zullen de schooljaren van Piet de Vries in Fryslân toegelicht worden en zijn Amsterdamse tijd, de periode waarin hij werkervaring opdeed. Na de start van zijn eigen bureau in Minnertsga in 1922 werkte hij onder invloed van het decoratieve baksteenexpressionisme van de ‘Amsterdamse School’. Een voorbeeld daarvan is het eigen, zakelijke expressionistische, woonhuis en atelier aan de Druifstreek in Leeuwarden.
 
In Tresoar zal de periode getoond worden van de traditionele vormentaal van de gemeentehuizen van Burgum (Tytsjerksteradiel) en Raerd (Rauwerderhem)
in het einde van de jaren dertig. Na die periode zou een sobere, zakelijke aanpak de overhand krijgen. Piet de Vries bereikt als architect zijn hoogtepunt met het ontwerp van het modernistische ‘J.L. Hooglandgemaal’ te Stavoren.
 
Voor de tentoonstellingen ‘Piet de Vries in byldhouwend arsjitekt’ is uitvoerig onderzoek gedaan naar de verschillende aspecten van het leven van architect Piet de Vries. In 1927 was hij nauw betrokken bij de oprichting van Kunstkring ‘De Branding’ (samen met Johannes Elsinga en Thijs Rinsema). Als architect bouwde hij decors voor feesten ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de stad Leeuwarden (in de Prinsentuin), de Landdag van de Friesche Agrarische Bond, het stuk ‘Fryske Tsjerne’, de inrichting van de tentoonstelling ‘Friesche Dagen 1946’ en voor de verschillende decorstukken van het gezelschap het It Nij-Frysk Toaniel.
 
Daarnaast jureerde hij jarenlang de door de Friesche Bouwkring georganiseerde (studie) prijsvragen en was hij 34 jaar lid van de twee Friese Schoonheidscommissie (nu genoemd: ‘Hûs en Hiem’).
 
De tentoonstelling loopt van 16 juni 2017 tot en met 10 september 2017 bij Tresoar en t/m 3 december bij het HCL.