Schatkamer van Fryslân

Cursussen Tresoar

Regelmatig hebben we interessante cursussen op het gebied van Friese literatuur en geschiedenis. Bekijk hieronder het actuele aanbod.

Telefonische informatie

Je kunt contact opnemen met Petra Bierma of Marja de Graaf telefoon resp. 058 – 789 0 740, 058 – 789 0 792, of een e-mail sturen naar info@tresoar.nl.Online cursus prozaschrijven.jpg

​Cursus prozaschrijven online

Een verhaal of een boek schrijven, dat willen veel mensen en nu, nu we in een bijzondere tijd van isolatie leven en nieuwe bezigheden voor onszelf ontdekken, helemaal. Maar schrijven, hoe pak je dat aan?

In deze cursus 'prozaschrijven online' krijgen de cursisten via Teams door schrijfster Jetske Bilker handvatten en schrijftechnieken. Ze geeft concrete tips hoe je als schrijver handelen moet, en hoe je een verhaal of roman kunt beginnen. Aan de orde komen belangrijke proza-elementen zoals: spanning, personages, de eigen stijl, het kiezen van een perspectief (wie vertelt het verhaal?) en het schrijven van een goede dialoog. In de lessen krijgen de cursisten online informatie; de cursisten gaan thuis met opdrachten aan de slag en sturen die per mail op.  De feedback van de cursusleidster komt ook over de mail. Wie daarnaast behoefte heeft aan feedback van de andere cursisten kan dat aangeven. Vragen van cursisten over de stof worden per mail of – als het kan - online behandeld.

Het voordeel van deze cursus online is dat iedereen, of je een verhaal of een hele roman wilt schrijven, mee kan doen, doordat ieder persoonlijke begeleiding per mail krijgt. De cursussen zijn op maandagvond van 20.30 uur tot 21.30 uur en worden in het Fries gegeven.

Jetske Bilker (1960) is afgestudeerd in Literatuurwetenschap, schrijft proza sinds 1988, was proza-criticus en publiceerde vier romans en een verhalenbundel.

Praktische informatie

De cursus is gericht op het schrijven van proza en wordt gegeven op vijf maandagavonden: 12 april, 26 april, 10 mei, 31 mei en 21 juni van 20.30 - 21.30 uur. De lessen zijn via MS Teams. Doelgroep zijn beginnende en/of ervaren auteurs. Deelnemers krijgen op de eerste avond algemene schrijfinfo. De kosten zijn € 80,00. Opgave kan voor 1 april 2021 via info@tresoar.nl.


De voer- en schrijftaal is Fries. Het minimale aantal deelnemers is vijf. Tresoar organiseert deze cursus.Toneel.jpg

​Toneelschrijfcursus Je eerste eenakter

Schrijf je eerste eenakter! Oftewel een pocketversie van een afgerond stuk. Als beginnend schrijver leer je tijdens deze cursus hoe de structuur van een toneelstuk is opgebouwd en welke schrijftechnieken je daarbij toepast. Hoe schrijf je een pakkend begin? Wat wordt de climax of je darkest moment? Tresoar organiseert deze toneelschrijfcursus in samenwerking met Keunstwurk, STAF en St.U.F.T.

In de online groepssessies krijg je uitleg aan de hand van voorbeelden. Vervolgens ga je zelfstandig aan de slag met je eigen eenakter. Je krijgt persoonlijk feedback op de verschillende fases van je stuk, zodat je aan het einde van de cursus een mooie basis hebt voor je eerste eenakter.

Geschikt als vervolg op de toneelschrijfcursus 'Je eigen stem vinden' die in oktober startte bij Keunstwurk. Met behulp van uiteenlopende schrijfoefeningen ging je tijdens deze cursus op zoek naar jouw eigen stem als toneelschrijver.

Praktische informatie

De cursus vindt online plaats op 15 en 29 maart, 12 en 29 april en 17 en 31 mei van 20.00-21.00 uur. De taal is Nederlands en Frysk. De kosten voor deze cursus bedragen 180 euro. Aanmelden kan tot maandag 8 maart 2021 bij Keunstwurk. Aan deze cursus kunnen maximaal 7 personen deelnemen.

Over de docent: Wessel de Vries

Wessel de Vries (1994) is toneelschrijver en filmscenarist. Als toneelschrijver werkt hij veel in Friesland (Tryater, Meeuw Jonge Theatermakers, Skoft&Skiep), maar ook daar buiten (KASKO/Kameroperahuis, Theater Sonnevanck). Films schrijft hij voornamelijk in opdracht van zijn eigen filmcollectief Natte Haring waarmee hij de films Het Grandioze Falen en het bekroonde Drie mensen vinden een auto maakte.

De teksten die Wessel schrijft worden gekenmerkt door humor en fantasie en behandelen de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo schreef hij o.a. over drie broers die het huis niet meer uit durven (Schiettent, 2016), zijn favoriete voetbalclub (Het Heilige Hert van Cambuur, 2018) en over campingbewoners die op zoek zijn naar het paradijs (Part time Paradise, 2019). Voor KASKO ontwikkelde Wessel een tekst over het verjagen van demonen op een griezelig kerkhof (De Klok en het Meisje, 2018).

Je eerste publicatie?

Er is in het amateurtheater veel behoefte aan nieuwe eenakters. Wie dat wil, kan zijn afgeronde stuk laten voordragen aan Uitgeverij St.U.F.T. (Stifting Utjouwerij Frysk Toaniel). Zij geven jaarlijkse verschillende eenakters uit en zijn altijd op zoek naar nieuw talent! Het stuk zal dan in het Fries uitgegeven worden (oorspronkelijk of vertaald).Afûk kursus, foto HN Jacob van Essen.jpg

Cursus Friese taal

Voor allerlei cursussen Fries (verstaan, lezen, spreken en schrijven) kun je terecht bij de Afûk. Bij de Afûk kun je Fries leren zoals je dat zelf het liefste doet: thuis online, schriftelijk of in een cursusgroep. Kijk op www.afuk.nl voor het volledige cursusaanbod of ga direct naar www.edufrysk.nl voor de online leeromgeving en begin vandaag nog. De eerste maand als cursist op eduFrysk is bovendien gratis!