Schatkamer van Fryslân

HBO en Universiteit

Tresoar is vooral een onderzoeksinstituut. Iedereen kan hier onderzoek doen in de rijke collectie bronnen over de geschiedenis, cultuur en taal van Fryslân. Zowel wetenschappers, 'sneupers', scholieren en ‘ gewone’ belangstellenden zijn van harte welkom.

Via de website heb je toegang tot een groot aantal databases waarmee het mogelijk is om thuis (voor)onderzoek te doen in collectie van Tresoar. Voor diverse speciale onderzoeksmogelijkheden zijn er zogenaamde "zoekwijzers" gemaakt, die je op weg kunnen helpen. Link : handleidingen voor onderzoek.

Op de studiezaal:
Het is de bedoeling dat je in Tresoar zelfstandig onderzoek doet. Hierbij kun je natuurlijk de hulp krijgen die je nodig hebt. Het studiezaalpersoneel wijst je graag de weg in de verschillende bronnen.

Voor het aanvragen van boeken en archiefstukken die niet in de studiezaal staan heb je een (gratis) pasje nodig. Vergeet je legitimatiebewijs niet. Wil je boeken lenen dan heb je een betaalde pas nodig. Studenten kunnen een Studentenpas aanschaffen voor € 6,75. Op vertoon van je collegekaart is de studentenpas gratis. Voor scholieren is een pasje gratis. 

Boeken lenen bij Tresoar zonder Tresoarpas? Dat kan ook met elke geldige (Friese) bibliotheekpas. Dit is mogelijk omdat de Friese bibliotheken een samenwerkingsverband zijn aangegaan met Tresoar. Tresoar heeft een grote verzameling boeken die niet bij andere bibliotheken in Friesland te vinden is.

Open Universiteit: online, persoonlijk, universitair onderwijs voor iedereen met ambitie

Welke carrière we ook doorlopen, welke studie we ook hebben gevolgd, we zijn nooit uitgeleerd. Hoe meer we leren, hoe completer we worden als mens. Toch is de beslissing om te gaan studeren niet altijd even makkelijk. Zeker met een drukke baan en een actief privéleven. Maar als u wilt groeien in uw baan of uw carrièreperspectief wilt vergroten, is een universitaire deeltijdstudie aan de Open Universiteit een uitkomst!

Sinds begin 2019 is het studiecentrum Leeuwarden gevestigd bij Tresoar. Hier ontvangen wij onze studenten voor het afleggen van tentamens, zowel computergebaseerd alsook regulier schriftelijk.