Schatkamer van Fryslân

Primair onderwijs

  1. Algemeen
  2. Kunstmenu
  3. 'Triedsjes nei it ferline'(Draadjes naar het verleden)
  4. Vertelkoffer
  5. MuseumJeugdUniversiteit
  6. Elfstedentocht (PDF)
  7. Lesboekje Wapenkunde (PDF)
  8. Fryslân in de Tweede Wereldoorlog

Algemeen

Kunstmenu

Kunstmenu is een cultuur-educatief programma voor de basisscholen in de gemeente Leeuwarden. Bijna alle culturele instellingen in Leeuwarden, waaronder Tresoar, doen eraan mee. In 2013 presenteerden het Fries Museum, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar een gezamenlijk programma voor groep 7 en 8 over De Gouden Eeuw in Friesland.
In 2015/2016 presenteert Tresoar een programma over Voorwerpen van vroeger en nu, voor groep 3 en 4. Bij dit project hoef je de deur niet uit: we komen naar je toe!
Meer >>

'Triedsjes nei it ferline'(Draadjes naar het verleden)
Iedereen bewaart voorwerpen die voor hem of haar belangrijk zijn. Volwassenen doen dat, maar kinderen ook. De waarde van die voorwerpen is meestal niet in geld uit te drukken: het gaat om het verhaal dat aan dat voorwerp vastzit. Dat verhaal verbindt personen en gebeurtenissen in heden en verleden. Met het project ‘Triedsjes nei it ferline’ (Draadjes naar het verleden) gaat Tresoar met kinderen op zoek naar die verhalen. En daarmee naar de verbindende draad tussen toen en nu.
Meer >>

Vertelkoffer
Iedereen kan via Tresoar een Vertelkoffer met een prachtige Verteljas en een gezellig Vertelkleed aanvragen. Er zijn vijf koffers in omloop die op diverse plaatsen in Fryslân kunnen worden afgehaald. De Verteller krijg je er gratis bij. Je kunt zelf bepalen welke. Er is keus genoeg!
Het programma is beschikbaar in het Fries, het Stellingwerfs en in het Nederlands.
Meer >>

MuseumJeugdUniversiteit

Tientallen musea in Nederland organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen de kinderen alles over bijv. ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Ook in Fryslân is nu een MuseumJeugdUniversiteit (MJU), met de nadruk op Friese onderwerpen en personen. In het voorjaar en in het najaar worden 2 collegereeksen georganiseerd door Tresoar in samenwerking met het Fries Museum. Meer informatie over het programma is te vinden op de website van de MJU.

Elfstedentocht – lespakket
De Elfstedentocht is één van de grootste sportevenementen in Fryslân. De tocht is in de afgelopen honderd jaar nog maar 15 keer verreden. U vindt hier een lespakket over de tocht. Na een korte inleiding kunt u de route volgen. De eerste stad op de Elfstedenroute is Sneek, daar vindt u ook informatie over de eerste tocht in 1909. Bij iedere volgende stad vindt u ook informatie over één of twee tochten. De tocht van 1997 is te vinden bij de stad Leeuwarden. Het lesprogramma is gemaakt voor de groepen 7 en 8.

U kunt een printbare versie downloaden en een digitale versie.

Heraldiek.jpgLesboekje Wapenkunde (Heraldiek)
Dit lesboekje gaat  over het ontstaan en de betekenis  van familiewapens.  De lesstof is bedoelt voor groep 7 en 8 en door middel van vragen en opdrachten leren de kinderen veel over de gebruiken en het ontstaan  van familiewapens. 
Het lesboekje kan bovendien een leerzame aanvulling  op een les over de middeleeuwen.

Lesboekje Wapenkunde downloaden >>>
Antwoorden downloaden >>>

familiewapen.pdf
antwoorden_familiewapen.pdf

Fryslân in de Tweede Wereldoorlog

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Friesland van de Duitse bezetter werd bevrijd. Voor leerlingen in het basisonderwijs heeft Tresoar in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum en het Historisch Centrum Leeuwarden een digitale lesbrief ontwikkeld waarin Leeuwarder kinderen tijdens de oorlog centraal staan.
De lesbrief bevat fragmenten uit het dagboek van de twaalfjarige Adrie en het tragische verhaal over de joodse kinderen Eva en Bram. De lesbrief, die vooral geschikt is voor leerlingen in de groepen 6 tot en met 8, wordt afgesloten met een veertiental vragen. 

Lesbrief downloaden >>>