Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Opnieuw bijzondere archiefstukken Mata Hari geschonken aan Tresoar

10-03-2017 -

​Nakomelingen van Rudolph MacLeod, de ex-man van Mata Hari, schenken aan Tresoar een collectie archivalia. Het gaat daarbij o.a. om persoonlijke correspondentie van Rudolph MacLeod aan zijn vrouw Margaretha Zelle, die na hun scheiding bekend werd als Mata Hari.

​Rudolph MacLeod had de gewoonte om alle brieven die hij verstuurde over te schrijven. Zo hield hijzelf een afschrift van wat hij had verstuurd. De afschriften van de brieven die hij in Nederlands Oost Indië aan zijn  vrouw stuurde toen hij voor een expeditie uitgezonden was, worden nu aan Tresoar geschonken. Daarnaast zijn er ook brieven van de dochter van Rudolph MacLeod en Margaretha Zelle aan haar vader en andere persoonlijke stukken zoals haarlokjes van de kinderen van het echtpaar en de graflinten van de beide kinderen.

De archivalia maakten deel uit van een omvangrijke collectie die tot op heden in bezit was van de nakomelingen van Rudolph Macleod.  De familie besloot onlangs om die collectie te laten veilen bij Veilinghuis De Zwaan in Amsterdam. Eind deze maand komen de stukken onder de hamer. Gezien het erg persoonlijke karakter van de archivalia heeft de familie in overleg met het veilinghuis besloten die aan Tresoar te schenken.

De stukken zullen na de veiling naar Tresoar komen. De archivalia zullen worden beschreven en daarna voor het publiek toegankelijk zijn.