Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

De nieuwe website van Tresoar

12-03-2014 -

​​​Vanaf nu gaat Tresoar er online anders uitzien. De Tresoar website was aan vernieuwing toe, na bijna 10 jaar trouwe dienst. De oude site kon de hoeveelheid content niet meer aan en aanpassingen zijn lastig met verouderde systemen. En de lat ligt hoog. Tresoar wil graag weer een site bouwen die jaren mee kan, hopelijk weer prijzen gaat winnen en waar de mogelijkheden om te zoeken, leren en ontdekken eindeloos zijn.

Voortraject
Het bouwen van een goede website met veel content vergt een gedegen voorbereiding. Onder leiding van Clockwork, een ICT-bedrijf uit Groningen, is Tresoar aan de slag gegaan met het formuleren van een pakket van eisen. Waar moet de website aan voldoen? Wat moet je er allemaal kunnen doen? Wat moet je er kunnen vinden? Wat wil je uitstralen? En niet onbelangrijk voor wie is de website bedoeld?

 
Persona’s: Ellen, Douwe, Gerrit, Arjen en Wytze
De Tresoarwebsite heeft een heel divers publiek. Grootste groep gebruikers zijn de genealogen, die via de website hun stamboom heel ver kunnen uitzoeken. Maar de website wordt ook steeds meer bezocht door toevallige sneupers, door mensen die nieuwsgierig zijn naar de geschiedenis van hun leefomgeving, wetenschappers en  studenten die gebruik willen maken van de collectie voor presentaties en/of scripties. Om de vele verschillende doelgroepen en hun specifieke wensen ten aanzien van de Tresoarsite te inventariseren zijn er persona’s opgesteld. Deze persona’s zijn fictieve mensen. We zijn begonnen met 12 verschillende, deze zijn later terug gebracht naar 5, omdat er ook overlap zit tussen de wensen van de verschillende doelgroepen.

 
Eén van de persona’s is Ellen van der Meer, 35 jaar, woonachtig in Joure en werkt bij DE. Ellen komt op de Tresoarsite via Google, omdat ze voor de 80 jarige verjaardag van haar Beppe op zoek is naar verhalen en foto’s  uit de tijd dat Beppe jong was. Ze heeft geen tijd (en zin) om naar Tresoar te komen, ze wil graag via internet bediend worden, ze leest krant, heeft een smartphone en een laptop. Ellen is geïnteresseerd in leuke weetjes, die wil ze graag aangereikt krijgen en deze ook delen met haar vrienden op sociale media. Op basis van Ellen en de andere persona’s hebben we in kaart gebracht wat belangrijk is op onze nieuwe website. 

 
Zoeken, vinden en ontdekken
Na het analyseren (van de wensen) van de verschillende persona’s concludeerden wij dat de huidige website van Tresoar vooral voorziet in de behoefte van onderzoekers (zoeken en vinden), maar dat de bezoekers van de site die niet concreet op zoek zijn naar iets, wel graag willen snuffelen en zich graag laten verrassen door mooie boeken, verhalen en interessante feiten.  In deze behoefte willen we met de nieuwe website voorzien, zodat er ‘ontdekt’ kan worden. Zonder het invullen van een zoekterm toch verhalen lezen, verbazen over hoe iets vroeger was, herkenning vinden, nostalgie etc. Want bij elk stuk papier in het depot hoort een verhaal. Mooie verhalen, droevige verhalen, heldenverhalen, unieke verhalen, zeldzame verhalen en afschuwelijke verhalen. 

 
Vertellen
En wat als je nu iets leuks hebt ontdekt? Wat dan? Wat kun je er dan mee? Ook hierin willen we met de nieuwe website van Tresoar voorzien. Door de verouderde structuren van de huidige website is het lastig om informatie of verhalen van de site te delen met anderen.  Dat kan wel met de nieuwe site. Bovendien is het mogelijk om bij elk zoekresultaat, bij elk verhaal, bij elk nieuwsbericht  te reageren. 
Tresoar wil niet alleen zelf vertellen over de schatten van Fryslân. Vanaf het moment dat de nieuwe website online gaat kan elke geregistreerde bezoeker zelf ook verhalen ‘vertellen’. Met de collectie van Tresoar mag je zelf aan de slag gaan en je verhaal vertellen. Dit verhaal kan gaan over (de geschiedenis van) je huis, je familie, over eendenkooien, kaatsen,  onderduiktijd, (friese)taal of wetenschap. Alles wat interessant is voor jou en alle andere bezoekers van de site. Bronnen van de site kunnen gebruikt worden als illustratiemateriaal, maar je mag ook eigen foto’s etc uploaden en daarbij je verhaal vertellen. Wij denken dat geschiedenis en (friese) cultuur door de feiten van Tresoar en de verhalen van bezoekers nog interessanter wordt. 

 
Integraal zoeken
Het project ‘nieuwe website’ bevat niet alleen het vernieuwen van de voorkant van de site. Ook de achterkant van de site hebben we uitgebreid geanalyseerd en beoordeeld op toekomstbestendigheid. Conclusie is dat door de enorme toename van bronnen en informatie in verschillende vormen, steeds meer wordt immers digitaal, ook kritisch gekeken moest gaan worden naar alle systemen waarin deze informatie wordt aangeboden. Onderzoekers en sneupers willen via een zo’n eenvoudig mogelijke manier in verschillende typen bronnen kunnen zoeken. Google is daar een mooi voorbeeld van. Deze eenvoudige manier van zoeken hebben we ook losgelaten op onze bronnen en we streven naar volledig integraal zoeken. Een hele gewaagde doelstelling die we in de eerste release van de website nog niet geheel kunnen realiseren, maar alles staat in het teken om dat wel te bereiken. Integraal zoeken betekent dat je vanaf één centrale plek op de website alle databases kan doorzoeken. Dus geen verschillende zoekvelden op verschillende pagina’s meer.  Een voorbeeld:  Je zoekt op ‘Troelstra’  en vindt zowel boeken uit de bibliotheekcatalogus, genealogische gegevens uit de diverse databases, foto’s uit de beeldbank, geluids-en filmmateriaal , handschriften uit archiefinventarissen. Het Fries Fotoarchief, onze beeldbank, is inmiddels al vernieuwd, beter doorzoekbaar en meer geschikt voor enorme hoeveelheden foto’s.