Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

SWALK, Frysk op Toernee

10-06-2014 -

​Een nieuw, rondreizend festival trekt door Friesland. Met SWALK gaat de Friese cultuur op tournee. Na de opening op 12 september in de Blokhuispoort (Leeuwarden), varen we met Friese artiesten op theaterskip Bald’r door de provincie. Van 13 tot en met 21 september is er op die theaterboot iedere avond een programma met sterk wisselende inhoud. Daarmee kan het publiek op zoveel mogelijk verschillende manieren en plaatsen in aanraking komen met Friese cultuur. 

​Openingsfeest
In de Blokhuispoort vindt de grote opening in de vorm van het Frysk Boekefeest plaats: op 12 september staat dit oude cellencomplex in het teken van de Friese literatuur. Bij deze officiële opening, door Tresoar directeur Bert Looper en gedeputeerde van cultuur Jannewietske de Vries, worden het Kadoboek en het Aksjeboek gepresenteerd. Verder zijn er muzikale en literaire activiteiten en vindt in café De Bak een discussie plaats over de rol van de Friese literatuur in het kader van KH2018. Over het programma komen we zo snel mogelijk met verdere details. 

Theaterskip
Theaterskip Bald’r is op zaterdag 13 september in Franeker en doet vervolgens iedere dag een andere plek aan. Via Workum vaart deze naar Starum, Heech, Woudsend, Langweer, Terherne en Grou, om op zondag 21 september te eindigen in Burgum. Op dit schip vinden tal van activiteiten plaats. Verhalenvertellers Mindert Wijnstra en Douwe Kootstra zijn afwisselend presentator van een  avondprogramma waarin volksverhalen uitgangspunt zijn. Spannend daarin is dat het ontstaat door een kunstenaarscollectief dat een week lang meereist, onderweg verhalen opdoet, verwerkt en ’s avonds presenteert in een nieuw programma. 

SWALK is de nieuwe opzet van de Moanne fan it Fryske Boek. De organisatie kiest hiermee voor een nieuwe koers, gericht op kwaliteit en diversiteit. Kijk ook op www.swalk.nl