Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Dubbelexpositie 't Noordelijke Landschap' Groningen ontmoet Friesland

01-05-2019 -

Van 18 mei t/m 23 juni 2019 exposeren veertien Friese en Groningse landschapsschilders hun werk in de expositieruimte van Tresoar in Leeuwarden en in Galerie Forma Aktua in Groningen. In deze expositie is de top van de hedendaagse generatie landschapsschilders uit het noorden van Nederland vertegenwoordigd. Zeven Friese en zeven Groningse schilders bieden allemaal een volstrekt verschillende kijk op het Friese en Groningse land, de Wadden, de wolken, de vlaktes, de meren, de stilte en de dynamiek.

Sinds het expressionisme in Groningen 100 jaar geleden zijn intrede deed via de kunstkring 'De Ploeg' en na de Tweede Wereldoorlog via de kunstenaarsgroep 'Yn ‘e Line', staat het noordelijke landschap volop in de belangstelling van de schilderkunst.

In deze expositie is de top van de hedendaagse generatie landschapsschilders uit het noorden van Nederland vertegenwoordigd. Het onderwerp mag voor alle kunstenaars hetzelfde zijn, hun uitdrukkingsvormen zijn totaal verschillend. Het gehele scala van kunstuitingen, van realistisch tot abstract, komt aan bod.

Zeven Friese en zeven Groningse schilders bieden allemaal een volstrekt verschillende kijk op het Friese en Groningse land, de Wadden, de wolken, de vlaktes, de meren, de stilte en de dynamiek.

De exposerende kunstenaars zijn: Brunet Riegstra, Dinie Boogaart, Dirk Beintema, Geert Schreuder, Gerald Schuil, Gerrit Wijngaarden, Gertjan Scholte-Albers, Gert-Jan Veenstra, Huib van der Stelt, Irma Kamp, Marten van Holten, René Tweehuysen, Sip Hofstede, Ton Stoltenkamp.

Huib van der Stelt. Akker.jpg
Huib van der Stelt, Akker

De formele opening van de expositie vindt plaats op twee momenten.
- Op zaterdag 18 mei om 15:30 uur opent directeur Bert Looper de expositie bij Tresoar.
- Op zondag 19 mei om 16:00 uur open kunsthandelaar Richard ter Borg de expositie bij Forma Aktua in Groningen.

Forma Aktua is open van donderdag t/m zondag van 13:00-17:00 uur. Tresoar is open van maandag t/m zondag van 11:00-17:00 uur. De toegang is op beide locaties gratis.