Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Amerikaanse Friezen op zoek naar hun roots

25-04-2014 -
In de 19e en 20e eeuw verlieten veel Friezen het Heitelân om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Vroeger of later ontstaat bij veel van hun nakomelingen de behoefte op zoek te gaan naar de wortels van hun voorouders. Wie waren deze mensen? Waar woonden zij? Wat deden ze voor de kost?
Tresoar helpt bij deze persoonlijk speurtocht naar de eigen familiegeschiedenis. Donderdag 24 april kwam een groepje Amerikaanse Friezen naar onze provincie om de geschiedenis van hùn Friese voorouders te herbeleven. Met behulp van de archieven en databases van Tresoar, is een route gemaakt waarbij een bezoek wordt gebracht aan plaatsen die belangrijk zijn voor de familiehistorie. Op vrijdag begint de historische reis die via Huins-Baard-Irnsum-Oudega(SWF)-Wolsum naar Bolsward voert. Zondag is het thema ‘De Mennisten in Fryslân’ . Maandag volgt een tocht langs Stiens-Hogebeintum-Blija-Holwerd-Hiaure-Dokkum-Oudkerk.
Deze reis is een pilot voor het zogenaamde roots-toerisme project. In de aanloop naar de Culturele Hoofdstad 2018 zullen de organisatorische en technische aspecten daarvan verder worden ontwikkeld. 

Yvette Hoiting van Dutch Genealogy schreef een (Engels) blog over de eerste dag: Klik hier​ om dit te lezen.