Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

11-11-2019 -

​In de huidige samenleving, die steeds meer op visualisering is gericht, spreken foto's sterk tot de verbeelding. Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder van ons af komt te staan en het aantal ooggetuigen afneemt, zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken.

​In dit kader is in het voorjaar van 2019 door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's gelanceerd. Doel hiervan is om in alle provincies en met behulp van het publiek de honderd meest aansprekende oorlogsfoto's te kiezen.

In Fryslân is hiervoor een werkgroep samengesteld die bestaat uit vertegenwoordigers van Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), het Fries Verzetsmuseum, de Provinsje Fryslân, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân. De werkgroepleden hebben op basis van vijf thema's een voorselectie gemaakt van ca. honderdvijftig foto's die betrekking hebben op Fryslân in de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf medio november kan het publiek via de website van de Leeuwarder Courant stemmen op deze voorselectie. 

Op 15 januari a.s. worden tijdens een publieksevent in het Provinciehuis Friesland de vijfentwintig meest aansprekende Friese foto's gepresenteerd. Uit alle twaalf provinciale inzendingen + die van Nederlands Indië, de Antillen en Suriname die gezamenlijk een 'provincie' vormen, kiest daarna een 'burgerforum' de honderd meest bijzonder foto's.

Tijdens een nationale manifestatie in het gebouw van de Tweede Kamer vindt

op 31 maart 2020 de bekendmaking van de honderd foto's plaats. Vanaf dat moment zijn de door het Nederlandse publiek gekozen honderd aansprekende beelden voor iedereen te zien in de entreehal van het parlementsgebouw.

Van de vijftig Friese foto's, wordt een 'pop-up tentoonstelling' gemaakt. De expositie bestaat uit vijftien dubbelzijdige panelen die als geheel bij diverse culturele instellingen als reizende tentoonstelling kunnen worden geplaatst.

Voor het thema: "Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden" zijn we nog op zoek naar geschikt fotomateriaal. Hierbij kan met name gedacht worden aan de invoering en impact van anti-Joodse maatregelen (invoering Jodenster, verbod om in parken, bioscopen en andere gelegenheden te komen, razzia's etc.) en maatregelen tegen de voorgenoemde andere groepen. De foto's moeten auteursrechtelijk vrij zijn, geschikt voor drukwerk en bekend moet zijn waar de foto is genomen, wie /wat is afgebeeld, wat de lotgevallen van de afgebeelde personen zijn etc.  Voor meer informatie kun je terecht bij Johan Steendam via Johan.Steendam@Tresoar.nl of telefonisch 058-7890782.

75316001_2459515617481060_219962180219437056_o WOII foto Brok.jpg

Commissaris van de Koning Arno Brok trapte het project maandag af en koos de voor hem belangrijkste Friese foto uit de Tweede Wereldoorlog: "Ik ha keazen foar de foto mei de tsjustere loft boppe it ikoan fan Ljouwert troch in bombardemint op de fleanbasis. Wy moatte wach bliuwe, oarloch is tichterby as wy tinke." 

wo2inhonderdfoto's.PNG