Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Filmportret Dam Jaarsma in première

07-04-2014 -

​​Aanstaande vrijdag gaat in Eastermar het filmportret van schrijver en verzamelaar Dam Jaarsma in première. ​

​Dit jaar wordt het honderdste geboortejaar van de Friese schrijver en dichter Dam Jaarsma (1914-1991) gevierd. Jaarsma is vooral bekend als verzamelaar van volksverhalen in de Friese Wouden. Zijn collectie bestaat uit ruim 16.000 verhalen, een omvang die uniek is in Europa. Naast volksverhalen verzamelde Jaarsma ook boeken, volkskunst, gereedschap en schilderijen en grafiek. ​

In aanloop naar het jubileumjaar vroeg de Stichting ‘100 jaar Dam Jaarsma’ Tresoar om een filmportret van de schrijver te maken. Tsjisse Hettema (Tresoar) en Rutger van der Hout (editor bij het Fries Film Archief) hebben  in 2013 diverse interviews gefilmd, die schrijver en verhalenverteller Douwe Kootstra met familie, dorpsgenoten en bekenden van de schrijver hield.  Dit heeft geleid tot een bijzonder filmportret van Dam Jaarsma dat vrijdag 11 april ​in Eastermar, de woonplaats van de schrijver, in première gaat. Haye Bijlstra (Tresoar) en Rutger van der Hout zijn verantwoordelijk voor het  script en de montage van dit filmportret. 

In de films vertellen diverse mensen over Dam Jaarsma. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de opnames van Japik de Jong, neef van de schrijver. Hij vertelt over zijn kleurrijke oom en diens avonturen. Jaarsma reisde altijd met de fiets. Niet alleen als verzamelaar, ook als prediker. Japik vertelt hoe Dam onderweg naar een preekbeurt last van zijn hart kreeg, van de fiets stapte en languit in de berm ging liggen. Het gebeuren maakte grote indruk op de tienjarige Japik, zeker omdat Jaarsma even later weer vurig in de kerk stond te preken. Broer Auke de Jong komt ook voor de camera. Hij beheert momenteel de nalatenschap van  Dam Jaarsma en vertelt enthousiast over bijzondere stukken uit de collectie.  

Komende vrijdagmiddag 11 april wordt een gedenksteen in de zijmuur van de voormalige woning van Dam Jaarsma onthuld. ’s Avonds gaat het filmportret in première. Daaraan voorafgaande wordt historisch filmmateriaal van Eastermar e.o. vertoond.   

Titel filmportret:
Wat witte jo fan Dam Jaarsma, in portret fan in samler
regy: Tsjisse Hettema 
script: Haye Bijlstra 
camera en montage: Rutger van der Hout
interview: Douwe Kootstra
productie: Tresoar en Fries Film Archief

Foto is gemaakt door Henk Kuiper