Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Jury Other Words kiest Hein Jaap Hilarides voor schrijversverblijf in Maribor, Slovenië

07-06-2017 -
Hein Jaap Hilarides is door de Friese jury van Oare Wurden / Other Words – het Europese uitwisselingsproject voor schrijvers in kleine talen – uitgekozen om in september-november 2017 in de Sloveense stad Maribor te wonen en te werken. Van de vier ingezonden voorstellen vond de jury het schrijfplan van Hilarides uit Sint-Jacobiparochie inhoudelijk het sterkst.

De jury: ‘Van de vier ingezonden voorstellen gaf dat van Hein Jaap Hilarides blijk van de grootste urgentie en de meeste diepgang. Niet alleen heeft Hilarides een degelijk en goed uitgewerkt kader voor een literair product neergezet, maar hij plaatst dit ook in een groter kader van internationale ontwikkeling en Europese eenwording. Hilarides legt een sterke verbinding met de doelstellingen van Oare Wurden om (minderheids)talen en de bijbehorende culturen te belichten en de waarde en betekenis daarvan zichtbaar te maken.’
 
Hein Jaap Hilarides (1969) is schrijver en muzikant. Hij schrijft in het Fries, Bildts en Nederlands. Recent publiceerde hij zijn nieuwste roman De Trekker fan Troje. In 2014 verscheen Stimd Slik, een boek met Bildtse gedichten van hem en landschappen van Hendrik Elings. Hilarides is columnist voor de Bildtse Post en schrijft voor het tijdschrift De Keatsfreon. Hij treedt regelmatig op met poëzie en/of muziek. Voor Stimd Slik en andere inspanningen voor het Bildt(s) kregen Elings en Hilarides de Bildtse Kultuurpriis 2014.
 
In Maribor zal Hein Jaap Hilarides werken aan zijn nieuwe roman. Hij verdiept zich verder in de geschiedenis van de familie Wassenaar uit De Trekker fan Troje en gaat terug naar de periode 1890-1970. De grootmoeder van hoofdpersoon Friso is van Duitse afkomst. Zij komt uit Stiermarken, de oude regio rondom Maribor (het eerdere Marburg). In de jaren dertig trouwde zij met de grootvader van Friso en kwam naar Fryslân. Maar hoe zag haar jeugd eruit? En hoe heeft ze het contrast beleefd tussen Friesland in de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog en de Duitse gemeenschap in Maribor in de tijd van de Eerste Wereldoorlog en de jaren twintig? Om dat goed te kunnen beschrijven zal Hilarides Maribor en omgeving verkennen en daar historisch onderzoek doen.
 
Oare Wurden / Other Words is een uitwisselingsproject van schrijvers in kleine Europese talen. Hein Jaap Hilarides is de vierde schrijver uit Fryslân die acht weken in een andere Europese regio verblijft. Eerder reisde André Looijenga naar Bitola (Macedonië) en Bart Kingma naar San Sebastián (Spaans Baskenland). Op dit moment zit Gerard de Jong in San Sebastián. De literaire werken geschreven in het kader van Other Words kunt u vinden op de website van het project.