Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Historische dampartij van start: de Bakkerij Siesling-Tresoar-Partij

04-11-2019 -

​Vandaag gaat een historische dampartij van start: de Bakkerij Siesling-Tresoar-Partij, tussen Foeke Tiemensma te Franeker en Hans Jansen te Amsterdam.

​In november 1958 daagde de Franeker bakker Sake Riemersma de Nederlandsche schrijver Godfried Bomans uit voor een partij schaak. Bomans had namelijk geschreven: 'Bakkers zijn [...] altijd slechte schakers.' Bakker Riemersma pikte dat niet. Er kwam een schaakbord in de winkel, en iedere dag werd er over en weer een zet doorgebeld. In maart 1959 moest Riemersma opgeven.

Op deze partij werd onlangs opnieuw de aandacht gevestigd tijdens een lezing op Tresoar, Fries Historisch en Letterkundig Centrum, en tevens Collectiecentrum voor heel Nederland op het gebied van de denksporten. Toen werd er besloten opnieuw een Nederlandse denksporter uit te dagen een partij 'bij de bakker' te spelen, maar dan geen schaakpartij, maar een partij Fries dammen. Elke dag (behalve 's zondags) rond 5 uur zal er een zet worden uitgevoerd bij bakkerij Siesling. De zet wordt dan ook doorgegeven aan de media. Ook zal de partij te volgen zijn in Tresoar en via deze link. Daar wordt ook iedere donderdag om 5 uur het verloop van de partij tot dan toe kort besproken.

Bakker Bernard Siesling, ambassadeur van het Fries dammen te Franeker, is bereid voor de tweede keer in de geschiedenis een bakkerswinkel tot denksportarena om te toveren. De Franeker Foeke Tiemensma is uitdager en speelt met wit. Hans Jansen te Amsterdam is meervoudig Nederlands kampioen internationaal dammen en heeft zwart.

Fries Dammen is de oorspronkelijke variant van de damsport op een bord met 100 velden en wordt gekenmerkt door de mogelijkheid niet alleen diagonaal maar ook recht (horizontaal èn verticaal) te slaan, waardoor een zeer kleine remisemarge ontstaat. De laatste tien jaar wordt het Fries dammen ook internationaal beoefend. Het jaarlijkse toernooi Fryslân Open te Franeker speelt hierbij een centrale rol. In 2018 werd er voor het eerst een wereldkampioenschap Fries dammen gespeeld te Leeuwarden.

Meer informatie: Liuwe Westra, 06-30837586
Adressen: Bakkerij Siesling, Voorstraat 53, 8801 LB Franeker
Tresoar, Boterhoek 1, 8911 DH Leeuwarden

dampartij Foeke Tiemensma.jpg dampartij Hans Jansen.jpg

Hans Jansen en Foeke Tiemensma
Foto van WFD/Marten Walinga