Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Nieuwe colleges Museum Jeugd Universiteit

17-12-2020 -

Nieuwe data worden binnenkort bekend gemaakt!

Wat doen een museum en archief eigenlijk? Hoe komen ze aan hun spullen? Wat wordt er tentoongesteld? Wie bepaalt dat? En waarom doen ze dat? Deze collegereeks gaat over wat een museum en archief doen en welk verhaal ze aan hun bezoekers willen vertellen.

We gaan het hebben over het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en Tresoar. Allemaal bewaren ze spullen, kopen ze spullen van mensen en laten deze weer aan het publiek zien. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, ontdek je in deze colleges!

Locatie: Fries Museum
Datum: 7 maart 11.30 -12.30

Een tentoonstelling maken, hoe doe je dat? – Anne Knipping

Het Fries Museum bewaart meer dan 200.000 voorwerpen of onderdelen. Met die verzameling worden tentoonstellingen gemaakt. Maar hoe maak je eigenlijk een leuke en mooie tentoonstelling? Hoe vertel je een interessant verhaal? En welke verhalen vertel je eigenlijk? In dit college duiken we achter de schermen bij de allernieuwste tentoonstelling van Taus Makhacheva, om te ontdekken hoe een tentoonstelling wordt bedacht, gemaakt en gebouwd. Anne Knipping is een van dé verhalenvertellers van het museum en weet er dus alles van!

Locatie: Tresoar
Datum: 21 maart 11.30 -12.30

Waarom is er in Leeuwarden een museum met kunst uit Azië?  – Eline van den Berg

In dit college maken we een uitstapje naar het Keramiekmuseum Princessehof. Hier vind je heel veel spullen uit China, Japan en andere landen in Azië. Hoe komt een museum in Leeuwarden aan voorwerpen uit deze verre landen? Wat heeft dit met de geschiedenis van Nederland in Indonesië te maken? Om hier meer over te weten te komen, vertelt conservator Eline van den Berg meer over de beginperiode van het museum, nu ruim honderd jaar geleden. Welke mensen zijn belangrijk geweest om het museum te maken tot wat het nu is? Waar haalden ze hun collectie vandaan en waarom wordt nu kritisch naar dit erfgoed uit de voormalige koloniën gekeken?

Locatie: Tresoar
Datum: 11 april 11.30 -12.30

Wat is een museumdepot? – Binne Reitsma

Een groot deel van de collectie van een museum of archief wordt bewaard in het depot. Hoe ziet zo'n depot eruit? In dit college kom je daar achter! Onder de studiezaal van Tresoar ligt een hele wereld aan spullen. Boeken, foto's, verhalen en allemaal andere archiefstukken. Zo ligt er de trouwakte van Rembrandt van Rijn en een briefje met de bloedvlek van een Friese stadhouder. Hoe dit allemaal in Leeuwarden terecht is gekomen en waarom dat is bewaard, hoor je allemaal tijdens dit college. Samen met Binne Reitsma, die medewerker educatie is bij Tresoar, ga je zelfs een kijkje nemen in het depot!

Locatie: Fries Museum
Datum: 25 april 11.30 -12.30

Een museum bezoeken, hoe doe je dat? – Jip Heijmerink

De meeste mensen die een museum bezoeken, kijken maar een paar seconden naar een kunstwerk. Dat kan anders! Hoe dan? Cultuurvlogger Jip Heijmerink van het YouTube kanaal Thuismuseum en het Instagramaccount My Daily Shot of Culture vertelt in dit college hoe je meer kan ontdekken in een museum. En hoe je zelf kan oefenen om meer te zien en te begrijpen van de kunstwerken in een museum. Je krijgt een aantal praktische tips & tricks, maar je gaat ook zelf aan de slag door een kunstwerk in het Fries Museum te bekijken en te bespreken. Eén ding is zeker: na dit college weet je wat je in een museum kunt doen en kijk je nooit meer op dezelfde manier naar kunst!

Aanmelden kan via de website van de Museum Jeugd Universiteit