Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Oproep leesgroep Trinus Riemersma

03-12-2020 -

​Eind januari 2021 start er een online leesgroep over boeken van Trinus Riemersma. Riemersma (1938-2011) is een van de belangrijkste Friese schrijvers van na 1945.

Hij debuteerde in 1964 met de roman Fabryk, die voor grote beroering in de Fries literaire wereld zorgde en tegengesteld reacties opleverde. Hij kreeg in 1967 voor Fabryk de hoogste literaire onderscheiding van Fryslân, de Gysbert Japicxpriis. 

In zijn werk speelt Riemersma regelmatig met perspectieven; in zijn meerlagige romans bewijst hij zijn sterke compositievermogen. Daarnaast beschikt hij over een apart satirisch talent en over een verfrissende humor. Zijn sterke, sobere stijl heeft hij langzaam uit kunnen bouwen tot een meerzijdig instrument. Hij weet op een oorspronkelijke manier de thematiek te concretiseren, zoals in De Reade Bwarre, waarin hij de menselijke geest lokaliseert in de kloten van een kater.

In de leesgroep bespreken we eens per maand een boek, beginnend met Fabryk en het laatste boek is De acht foar achten trein. Het betreft dingen als thematiek en stijl, maar ook de vraag waarom een boek je wel of niet aanspreekt. De avonden worden geleid door Doeke Sijens, Babs Gezelle Meerburg (NHL Stenden) en Meindert Reitsma (Tresoar). Doeke Sijens is bezig met een biografie over Riemersma en Babs Gezelle Meerburg is gepromoveerd op Fabryk als 'vernieuwende' roman..

Alle informatie op een rijtje:
De data:

  • 27 januari: Fabryk (1964)
  • 17 februari: Minskrotten-rotminsken (1966)
  • 17 maart: De hite simmer (1968)
  • 21 april: De mon sûnder gesicht (1973)
  • 19 mei: Nei de klap (1999)
  • 9 juni: De acht foar achten trein (2009)

De avonden worden online van 19.30 tot 20.30 uur gehouden, via een videoverbinding (Teams). Deelnemers krijgen uitleg over hoe de verbinding werkt. Iedereen kan meedoen. Uiteraard is het noodzakelijk om de boeken te lezen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Opgeven kan voor één, een paar of alle avonden. Opgave voor alle avonden graag voor 20 januari bij Tresoar: info@tresoar.nl. Wil je één avond bijwonen, geef je dan uiterlijk een week van tevoren op.