Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Presentatie 'Nieuwe Encyclopedie van Fryslân'

12-09-2016 -

​Gedeputeerde Sietske Poepjes neemt donderdag 15 september om 15.00 uur het eerste exemplaar van de Nieuwe Encyclopedie van Fryslân in ontvangst. De presentatie van dit ruim 8 kilo wegende boekwerk in 4 delen vindt plaats in De Harmonie.
>>>

​De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een unieke momentopname van de huidige staat Fryslân. De onderwerpen die aan bod komen belichten alle denkbare aspecten van Friesland: kunst en cultuur, taal en literatuur, politiek en maatschappij, economie en infrastructuur, geografie en waterstaat, archeologie en monumenten, geschiedenis en natuurwetenschappen.

Meer dan tweehonderd wetenschappers – de top van verschillende vakgebieden – hebben als auteur aan de encyclopedie meegewerkt en uit talrijke bronnen actuele kennis opgedoken. Kennis over Friesland die in veel gevallen online niet te vinden is.

Volgens Robert Seton van uitgeverij Bornmeer nodigt de encyclopedie uit om te blijven lezen. 'Naast het onderwerp dat je zoekt, vind je ook veel wat je niet zoekt, maar wel wil weten.' De encyclopedie is gemaakt in opdracht van Tresoar.

Het is een flinke tijd geleden dat er voor het laatst een encyclopedie over Friesland verscheen. Af en toe staat er ergens in een boekenkast nog de 'Brouwer' aan, de in 1958 verschenen Encyclopedie van Friesland.

In 1975 verscheen onder Van Seijen de Encyclopedie van het hedendaagse Friesland, die bedoeld was als een voortzetting van de 'Brouwer'. In deze uitgave staat veel beschreven over de periode 1958 – 1975.

Voordat donderdag de gloednieuwe encyclopedie wordt overhandigd aan Sietske Poepjes, vindt er nog een catwalk plaats. Hierin wordt de diversiteit van de encyclopedie creatief uitgebeeld door bekende én minder bekende Friezen, onder leiding van performer Inez Timmer die voor deze gelegenheid in de rol van ladyspeaker kruipt.

Meer informatie op http://encyclopediefryslan.frl