Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Provincie investeert in digitalisering Fries erfgoed

07-05-2014 -

​De provincie investeert de komende jaren € 5 miljoen in de digitalisering van het Fries erfgoed. Dat gebeurt op basis van de gemeenschappelijke besluit van Tresoar, Afûk, Cedin, Fryske Akademy, Omrop Fryslân en de Ried fan de Fryske Beweging. 

Dit besluit, het Deltaplan Digitalisering, heeft als doel de Friese ergfoedcollectie digitaal te maken en beschikbaar te stellen. Daardoor wordt een virtueel Fryslân gemaakt, waar maatschappelijke, toeristische, wetenschappelijke en economische sectoren toegang toe hebben. Het Deltaplan hoort bij de investeringsagenda Wurkje foar Fryslân. In totaal steekt de provincie zo’n € 300 miljoen in de Friese economie. Een van de doelen is om mensen weer aan het werk te helpen.

Het Deltaplan maakt het voor de Friese erfgoedinstellingen mogelijk om haar schatten te laten zien aan een breed publiek. Het materiaal is goed te doorzoeken op het ‘erfgoedplein’ waar de mensen informatie kunnen vinden uit hun eigen verleden. Daarnaast geeft het Deltaplan een geweldige impuls aan de digitalisering van de persoonsgebonden informatie. Dat betekent dat iedereen die een relatie heeft met Fryslân aan de hand van zijn of haar persoonsgegevens, gegevens over het huis en dorp, beroep, religie enzovoort kan terugvinden. Ook maakt het Deltaplan het mogelijk een virtuele reis door Fryslân te maken aan de hand van een kaart en foto- en filmmateriaal.

Gedeputeerde Jannewietske de Vries: “Met dit project maken we Fryslân zichtbaarder. Niet alleen voor al die mensen die Fryslân bezoeken in 2018, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad is. Ook voor alle mensen die niet naar Fryslân komen, want zij beleven de provincie virtueel. Zo geven we Fryslân een sterkere positie in de wereld. Bovendien creëren we hier werkplekken mee.”

Het project zorgt voor een directe impuls voor de werkgelegenheid. Tot en met 2018 zijn dat 111 tijdelijke werkplekken. Doordat het digitale materiaal gebruikt kan worden door alle maatschappelijke en economische sectoren om haar eigen producten te maken (toerisme, onderwijs en onderzoek enzovoorts), versterkt dit de Friese culturele en economische structuur meteen.