Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Roodbaard-tekening van een tuin in Kollum

03-12-2014 -

​In de jaren 1828-1838 heeft de beroemde tuinarchitect Roodbaard een tuin aangelegd in Kollum voor apotheker Riedel. De ontwerptekening is eind november 2014 aan Tresoar geschonken.

Van slechts een klein aantal van de tuinen die door Roodbaard zijn aangelegd, is een ontwerptekening bewaard gebleven. De tekening die Tresoar nu aan haar collectie heeft mogen toevoegen, kwam in 1992 voor het eerst boven water. Het gaat om een tuin achter de woning aan de Voorstraat 62 in Kollum, waar apotheker Johannes Martinus Riedel woonde. De tuin is helaas niet bewaard gebleven.

Roodbaard heeft een tuin ontworpen met de voor hem zo kenmerkende elementen van ovale en niervormige perken. De tuin is relatief klein.  Door middel van de situering van de perken en de positie van een grootbladige plataan midden in de tuin is een zichtlijn gecreëerd naar een prieel.  Dit staat rechts achterin de tuin getekend. De vloer was van hout en het dak van riet, met een ronde tafel en ronde bank.

Opvallend element vormt de beplanting van de tuin. De vijf perken zijn voor het grootste deel bestemd voor groenten, naast bloemen en heesters. Mogelijk heeft apotheker Riedel hier ook kruiden voor zijn apotheek gekweekt.