Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

Lest we forget - De luchtoorlog boven Friesland, 1939-1945

08-04-2016 -

​Vrijdagmiddag 8 april werd in Tresoar de tentoonstelling Lest we forget - De luchtoorlog boven Friesland, 1939-1945 geopend. In deze tentoonstelling wordt onder meer de rol van de Fliegerhorst Leeuwarden, de luchtverdediging en de luchtbescherming belicht. De expositie is ingericht door de leden van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF).

Tussen 1939 en 1945 werd boven Friesland een felle luchtstrijd uitgevochten. Geallieerde bommenwerpers kozen de provincie in veel gevallen als aanvliegroute naar de Noord-Duitse industrie- en havensteden. De Luftwaffe opereerde sinds de zomer van 1940 vanaf het vliegveld Leeuwarden om de vijandelijke vliegtuigen te onderscheppen.

In Friesland en de aangrenzende gedeelten van de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer stortten zo'n zeshonderd vliegtuigen neer. De strijd eiste aan Duitse en geallieerde zijde bijna tweeduizend levens. Vele honderden vliegeniers raakten gewond.  Op de grond vielen ook burgerslachtoffers door bombardementen en beschietingen van treinen, trams, auto's en schepen.

De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) verricht al tientallen jaren historisch onderzoek naar de luchtoorlog boven Friesland. De Stichting heeft de afgelopen jaren meerdere monumenten en informatiepanelen opgericht en onderhoudt actief contacten met vliegeniers en hun nabestaanden.

In de tentoonstelling, die tot en met  4 juni in Tresoar tijdens openingstijden gratis toegankelijk is, zijn o.a. een aantal gedenkpanelen waaraan de SMAMF sinds 2008 heeft meegewerkt te zien, evenals persoonlijke voorwerpen van de Canadese piloot Owen Donald Lewis die op 16 december 1943 neerstortte bij Wytgaard.

In het kader van de expositie houdt de SMAMF op woensdagvond 13 april om 19.30 in Tresoar een lezing over de luchtoorlog (toegang € 5,-- incl. koffie/thee). Op 21 mei zal een fietstocht worden gemaakt langs een aantal locaties in Leeuwarden die in de luchtoorlog een rol hebben gespeeld.

Opgave voor lezing en/of fietstocht via Info@Tresoar.nl of telefonisch via 058-7890792 / 7890740.

Meer informatie over de tentoonstelling, de activiteiten en het werk van de Stichting, is te vinden op de website www.luchtoorlogfriesland.nl