Schatkamer van Fryslân
Terug naar nieuwsoverzicht

Deze functie is alleen beschikbaar als je bent ingelogd. Nog geen account van Mijn Tresoar? Registreer je hier

SWALK, een nieuw geluid galmt door Fryslân

05-09-2014 -

​Het hoeft niet altijd lente te zijn voor een nieuw geluid. SWALK in september is het nieuwe geluid waarmee Tresoar aandacht vraagt voor allerlei (nieuwe) ontwikkelingen in en om de Friese literatuur. SWALK komt in de plaats van de MOANNE fan it FRYSKE BOEK.

Teruggebracht naar 10 dagen, reist een bont gezelschap van muzikanten, schrijvers, beeldend kunstenaars, dichters en anderen op theaterschip  BALD'R door Fryslân. Zij verzorgen een programma dat zich kenmerkt door avontuur, spanning, creativiteit, afwisseling, spontaniteit en feestelijkheid.

Tien dagen feest

Na het Fries Boekenfeest op vrijdagavond 12 september, dit jaar niet in Tresoar, maar in de Blokhuispoort te Leeuwarden, zijn we de volgende dag met de theaterboot in Franeker. Via Workum, Stavoren, Woudsend, Langweer, Terhorne en Grou wordt de 'tiendaagse' afgesloten in Burgum. Inhoudelijk is het programma iedere keer anders. Dat kan een gevolg zijn van de verscheidenheid aan gasten, maar ook omdat iedere dag door kunstenaarscollectief Heksenhamer in de verschillende plaatsen gezocht wordt naar verhalen die 's avonds gebruikt kunnen worden in het programma. De rode draad in alle programma's is dan ook HET VERHAAL. Niet alleen als overgeleverd volksverhaal maar ook als datgene wat mensen vandaag en morgen bezig houdt. De programma's zullen afwisselend gepresenteerd worden door Douwe Kootstra en Mindert Wijnstra. Met een voordracht zijn zij zelf ook onderdeel van het programma.

Kado- en Aksjeboek

Het is niet alleen tien dagen feest op het theaterschip. Want datzelfde geldt ook voor de boekhandel. Met het Kadoboek 'De Seefrou' van Mindert Wijnstra en het Aksjeboek 'de Wûndertoeter fan Hindrik Bûter' door Paul van Dijk heeft de boekhandel feestelijke boeken voor jong en oud. Iedereen die in de SWALK periode een boek koopt, krijgt 'De Seefrou' gratis. Het jeugdboek met de avonturen van Hindrik Bûter is in deze actieperiode te koop voor slechts 4.95. Daarna zijn beide boeken respectievelijk 9.95 en 12.50.


Museum van binnenuit

In het Natuurmuseum in Leeuwarden heeft een bijzonder project onderdak gevonden. Het gaat om een samenwerking van 12 leden van de Nederlandse kring van Tekenaars die gekoppeld zijn aan 12 schrijvers/dichters uit Fryslân. De samenwerking tussen beide moet werk opleveren voor zowel een tentoonstelling in het voorjaar van 2015 als ook voor een bijlage bij tijdschrift De Moanne. Iedereen die deze samenwerking van nabij wil bekijken, kan in de SWALK periode een bezoek brengen aan Natuurmuseum Fryslân.

Gratis reizen

Wie op zondag 21 september het Kado- of Aksjeboek laat zien in bus of trein kan daar gratis mee reizen door Fryslân. De boeken zijn in de Arrivatreinen ook in Groningen geldig. Maak een gratis reis naar het afsluitende optreden op de theaterschip in Burgum, maar niets verhindert u om op vertoon van één van deze boeken ergens anders naar toe te reizen. Het Fryske boek komt u tegemoet.

Voor meer informatie over de specifieke programma's, aanlegplaatsen, aanvangstijden, maar ook over andere onderdelen van het SWALKprogramma, kijk dan op www.swalk.nl of op onze Swalk-Facebookpagina.