Schatkamer van Fryslân

Vacature Metadataspecialist Kwaliteit

Bij Tresoar, erfgoedinstelling van Fryslân, willen we zoveel mogelijk informatie delen en verhalen vertellen. Dat willen we niet alleen zelf doen, maar mét anderen, want met elkaar zien en weten we meer van en over Fryslân. En dat is onze centrale missie: kennis van cultuur en geschiedenis op innovatieve wijze overdragen en het verbinden van verleden, heden en toekomst.

We willen het Friese erfgoed overdragen aan volgende generaties. Dat doen we door de tientallen kilometers aan archiefmateriaal en de vele terabytes aan digitale informatie duurzaam te bewaren en bruikbaar en zichtbaar te maken. Maar niet alleen daardoor. Bij een bezoek aan Tresoar merk je al gauw dat ons gebouw een laagdrempelige, meertalige en bruisende ontmoetingsplek is die gebruikt wordt als plaats om te onderzoeken, te ontdekken en te vertellen. Er vinden activiteiten plaats voor jong en oud, van concerten tot kindercolleges, en het is voor studenten en wetenschappers de ideale ruimte voor onderzoek. Obe, ons prachtige cultuurpaviljoen, biedt podium aan publieksevenementen op het gebied van taal, kunst en Friese literatuur.

Het werkveld

Samen met andere erfgoedinstellingen zorgen we in een (inter)nationale context voor een duurzame toegang tot en verdere opbouw van de Collectie Fryslân. We doen dat door collecties te creëren, aan elkaar te verbinden en te verrijken en aldus een sterke publieke informatievoorziening te creëren. In dit kader zoekt Tresoar een metadataspecialist kwaliteit die de ontwikkeling van metadatering en dataontsluiting stimuleert en kennis heeft van Linked Data in de erfgoedsector.

De functie

De functie metadataspecialist kwaliteit is een nieuwe functie. Dit betekent dat je mee mag denken aan de vorm en inhoud van de ontwikkeling en kwaliteit van metadatering en data-ontsluiting. De functie houdt onder andere in dat je:

 • projecten coördineert en/of participeert in projecten met een (aanzienlijke) metadata-component;
 • nieuwe inzichten en kennis deelt, instructies geeft en collega's ondersteunt;
 • gegevens van onze informatie-sets zodanig bewerkt dat ze geschikt zijn voor inpassing en hergebruik in interne en externe informatie-infrastructuren;
 • analyses maakt en data modificeert om de kwaliteit van data te meten en te verbeteren zodat de data zowel voor mens als machine leesbaar en te raadplegen zijn;
 • adviseert over de wijze waarop data in de systemen worden opgenomen, zoveel mogelijk rond Linked Data-principes, en op kwaliteitsbewaking op basis van (inter)nationale standaarden en ontwikkelingen. Je voert het advies uit in de vorm van datamanagement.

Wie ben jij?

Herken je jezelf in onderstaande punten? Dan staan wij te popelen om kennis te maken met jou!

 • Je hebt hbo-werk- en denkniveau (specialisatie in Informatiemanagement is wenselijk)
 • Je hebt aantoonbare werkervaring met of kennis van een erfgoeddiscipline
 • Je bent bekend met datatransformatietools of andere talen om data te normaliseren en te corrigeren (XML, XSLT, OpenRefine) of te transformeren naar Linked Data (o.a. RDF). Kennis van GIS-applicaties is pre
 • Je hebt kennis van metadatastandaarden en internationale regelgeving uit de erfgoed- en informatiesector
 • Je bent in staat om complexe processen en situaties uit te leggen aan niet-deskundigen;
 • Je bent vaardig in het verrichten van onderzoek
 • Je werkt accuraat en nauwkeurig
 • Je herkent grote lijnen en heeft snel overzicht
 • Je maakt essentiële ontwikkelingen in het aandachtsgebied/-proces je snel eigen
 • Je kijkt kritisch naar je werk en je neemt initiatieven tot verbeteringen
 • Je hebt een open blik en kunt relaties zien tussen fysiek en digitaal

Samenwerken voor de toekomst

Werkzaam zijn bij Tresoar houdt in dat je deel uitmaakt van een creatief en bevlogen team van ongeveer 70 medewerkers en 70 vrijwilligers. We kennen elkaar en spreken elkaar makkelijk aan. Bij Tresoar heb je volop mogelijkheden jezelf te ontwikkelen, ontmoet je veel mensen en krijg je veel ruimte om zelf je tijd in te delen, of dat nu vanuit huis is of op kantoor. Bovendien werk je in een prachtige architectonische en dynamische omgeving.

Je ontvangt een prima salaris, afhankelijk van je kennis en ervaring, tussen € 2417,17 en € 3907,44 bruto per maand op fulltimebasis (minimaal schaal 8 en maximaal schaal 9) en een vrij besteedbaar budget (Individueel Keuze Budget) van 22,37% bovenop je salaris. We bieden je een tijdelijke arbeidsovereenkomst (via een detacheringsbureau) voor 28 uur per week t/m 31-12-2021, met vooruitzicht op verlenging tot een maximale duur van totaal 36 maanden (incl. het eerste contract). Wolkom!

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over de functie kun je terecht bij: Hans Laagland of Aly de Boer, opdrachtregisseurs Duurzame Toegang Fysieke en Digitale Informatieobjecten. Voor informatie over de sollicitatieprocedure en de rechtspositie kun je terecht bij Tiety Koonstra, P&O adviseur. Je bereikt ze via ons algemene telefoonnummer 058-7890789. Je kunt je vragen ook per mail aan ons voorleggen: hr@tresoar.nl

Solliciteren?

Heb je interesse in deze functie? Stuur dan vóór 19 april een e-mail met cv en motivatie naar: sollicitaties.043221@werkeninfriesland.nl t.a.v. Tiety Koonstra, P&O adviseur. We lezen graag wat jouw motivatie is om op deze vacature te reageren. De sollicitatiegesprekken staan gepland op 26 en 29 april.