Schatkamer van Fryslân

Digitale tentoonstelling: Wy kinne der noch wol ien by ha

Joodse smokkelkinderen in Fryslân in WOII


Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? 

Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden honderden Joodse kinderen naar Fryslân gesmokkeld om onder te duiken. In de digitale tentoonstelling 'Wy kinne der noch wol ien by ha' worden de verhalen van 18 van deze kinderen en hun Friese helpers verteld. De digitale tentoonstelling is hier te bekijken. 

Er ontstonden warme banden tussen Joodse kinderen en hun pleeggezinnen, maar het onderduiken in een vreemde huishouding bracht ook uitdagingen met zich mee. Hoe is het om vanuit Amsterdam naar Fryslân te verhuizen, waar een andere taal gesproken wordt? Of om op te groeien in een gezin met een ander geloof? En zonder ouders? Hoe is het om er ‘zomaar’ een broertje of zusje bij te krijgen? En hoe is het om niet goed te weten wie je eigenlijk bent? Smokkelkind Fred van Vliet vertelt in een podcast, een nieuw onderdeel van de tentoonstelling, zijn indrukwekkende verhaal. Beluister hier de podcast.

De tentoonstelling is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse Kinderen'. Het project is een samenwerking van Tresoar met Stichting Verhalen, Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad.