Schatkamer van Fryslân

Tentoonstellingen in Tresoar en Obe

Wil je een tentoonstelling bezoeken? Vooraf reserveren is niet nodig. Wel verzoeken we je, in verband met de coronamaatregelen, te melden bij de balie. Voor het gebruik maken van een studie-/onderzoeksplek op de studiezaal is reserveren wel nodig. Als gevolg van het de aangescherpte COVID-19 maatregelen is het Historisch Reisbureau voorlopig gesloten. Sinds 28 juni is het dragen van een mondkapje niet langer meer verplicht.  

De tentoonstellingen in Tresoar zijn van maandag t/m vrijdag te bekijken van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Klik hier voor de openingstijden van Obe.

TENTOONSTELLINGEN TE ZIEN     |     TENTOONSTELLINGEN GEWEEST



​Koos van der Sloot - Kloktijd voorbij

Tentoonstelling in Obe

​In Obe is van 4 september tot en met 31 oktober 2021 de overzichtstentoonstelling 'Koos van der Sloot  - kloktijd voorbij' te zien.

Koos van der Sloot (1953-2018) werkte als stedenbouwkundige voordat hij zichzelf opnieuw uitvond als kunstenaar. In de korte periode van zijn publieke kunstenaarschap, van 2007 tot zijn dood, maakte hij een boeiende ontwikkeling door. Hij zocht naar de grenzen van de abstractie en legde die grenzen steeds verder om zichzelf in beweging en ontwikkeling te houden. 

Meer weten? Lees hier verder.






​Jan Loman | Grensoverschrijdend

Dubbelexpositie van Galerie Bloemrijk Vertrouwen en Tresoar

Van 20 augustus tot en met 31 oktober 2021 belichten Tresoar en Galerie Bloemrijk Vertrouwen (Aldtsjerk) het literaire en beeldende werk van dichter, kunstenaar, landmeter en organisator Jan Loman (Bolsward 1918 - Beetsterzwaag 2006). Tresoar toont fraaie bundels haiku op divers materiaal, in samenhang met zijn levensverhaal en met tekstuele, abstracte en landschappelijke vlieselines, grafiek, schilderkunst en assemblages. Galerie Bloemrijk Vertrouwen brengt originele foto's uit de Loman-collectie van Tresoar en belicht de periode in Indië, vormgeving, textiel en werkwijze van Loman. Gerhild van Rooij (Galerie Bloemrijk Vertrouwen) is gastcurator van de dubbelexpositie. 

Meer weten? Lees hier verder.








ETALAGE

expo - makerspace - shopvanaf 4 juni tot en met 28 augustus te zien in Obe

In de grootste etalage van Leeuwarden etaleren jonge Friese makers deze zomer vanaf 4 juni tot en met 28 augustus hun werk tijdens de interactieve, steeds veranderende expositie ETALAGE. Drie maanden lang maken Marc Henri QueréMarleen Stoelwinder en Nick Veenstra de dienst uit in Obe. Ze zetten daarbij niet alleen hun eigen werk, maar ook zichzelf in de etalage, en nodigen hierbij andere makers uit.

Jonge Friese makers

Wat betekent Fryslân en 'het Friese' voor de jonge maker? Wat doet het landschap, wat halen ze uit de geschiedenis en hoe maken ze daar een geheel van? In ETALAGE maken de Friese kunstenaars werk waarmee ze die betekenis, hun kijkwijze en opvattingen tot uitdrukking brengen. ETALAGE is een steeds veranderende expo, makerspace en shop en is gratis toegankelijk. Met activiteiten variërend van concerten met Friese muziek en het ontdekken van verhalen over Leeuwarden tot podcasts over Keti Koti en een boekpresentatie staat Obe de komende maanden in het teken van Fryslân en jonge Friese makers.

Meer weten?

Lees hier meer over de makers en de expositie.


foto_wekinnedernochwolienbyha_800px.jpg



Digitale tentoonstelling: Wy kinne der noch wol ien by ha

Joodse smokkelkinderen in Fryslân in WOII

Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma's werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden honderden Joodse kinderen naar Fryslân gesmokkeld om onder te duiken. In de digitale tentoonstelling Wy kinne der noch wol ien by ha worden de verhalen van 18 van deze kinderen en hun Friese helpers verteld. De digitale tentoonstelling is hier te bekijken. 

Lees hier meer




Fryske skatten yn it grien (Geopend)

Stinzenflora en states in Fryslân

Ieder voorjaar is het een prachtig gezicht: de tuinen en parken van Friese states staan bomvol bloeiende stinzenplanten. Een ware kleurenexplosie die de eens zo luisterrijke states doet opbloeien. De relatie tussen stinzenflora en states is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Hoe is deze relatie tot stand gekomen, en wat is er zo uniek aan? Tijdens de tentoonstelling 'Fryske skatten yn it grien' (Friese schatten in het groen), die vanaf 13 juli bij Tresoar te zien is, kom je alles te weten over deze twee uitzonderlijke Friese fenomenen: stinzenflora en states.

Lees hier meer




Reisbureau op maat.jpg

Historisch Reisbureau (Gesloten)


Altijd al graag een kijkje in het leven van je Friese voorouders willen nemen? Wie waren die voorouders eigenlijk? Waar zijn ze geboren? Met wie trouwden ze? Wat voor beroep hadden ze? Bij het Historisch Reisbureau ontdek je het antwoord. Medewerkers helpen je op weg en geven je tips en trucs om verder in je eigen verleden te spitten. Lees meer.


Histobios op maat.jpg

Histobios in Tresoar (Gesloten)


Maak het jezelf gemakkelijk in één van de fluwelen rode bioscoopstoelen van onze Histobios en bekijk de hoogtepunten uit 100 jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van 'Leeuwarden op film', de 'Canon van de Friese filmgeschiedenis' en andere bijzondere beelden over de Friese cultuur, sport en literatuur. Er is een doorlopend filmprogramma te zien, dus je kunt altijd binnenwandelen.

PJ op maat.jpg

Tentoonstelling: Piter Jelles Troelstra (Geopend)

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 's lands beroemdste revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook fervent dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de 'geluidsdouche' brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.